KANSERE KARŞI KORUYUCU BROKOLİ

23 Nisan 2009 Perşembe

MÜCİZE SEBZE BROKOLİ;
küçük yeşil yumrular halinde satılan ve haşlanarak yemeği hazırlanan bu turpgiller ailesinin üyesinin ortaya çıkış ve mutfaklarda kullanılış tarihi hiç de yeni değil.

İtalya ile özdeşleşen bu sebze, Romalı yazarlardan doğa tarihçisi Büyük Plinius'un metinlerinde ve Apicius'un yemek kitabında lahana benzeri bir sebze olarak tarif edilmiş.
Yakınçağ Avrupa'sında egzotik bir bitki olarak görülen brokolinin dünyada tanınması ise ancak 20. yüzyıl başlarında ABD'deki İtalyan göçmenler aracılığıyla gerçekleşmiş. "Sebzeler arasında bir mucize" diye tanımlanan ama ne yazık ki ülkemizde çok az tüketilen brokoli, Avrupa'nın güneyinde ve ABD'de yaygın biçimde üretiliyor.

KANSERE KARŞI KORUYUCU
Yüksek düzeylerde diyet lifi ve vitaminler içeren brokolinin çeşitleri, taşıdığı renklere göre de, beyaz başlı, mor başlı ve yeşilbaşlı olarak üçe ayrılıyor. Çiğ ya da pişirilerek tüketilen brokoli, haşlandığında içerdiği vitaminlerin çoğu kaynayan suya geçeceğinden bu su dökülmeyip değerlendirilmeli.

Kalorisi düşük bir sebze olduğundan diyetlerde de yer alan brokoli, dondurularak saklanmaya ve sonradan tüketilmeye çok uygun.
Brokolide, havuçtakinden daha fazla beta karoten bulunduğunu söyleyerek, bu sebeple yenilebilecek, suyu içilebilecek en iyi besinlerden olduğunu kaydediyor uzmanlar.

Beta karotenin, güçlü bir kanser savaşçısı olduğunu vurgulayan uzmanlar, yemek borusu, mide ve bağırsak kanseri tehlikesini azalttığını da ifade ediyorlar.
Yüksek miktarda B1 ve C vitamininin yanı sıra kalsiyum, kükürt, potasyum ve selenyum maddeleri içeren brokoli, vücudun vitamin deposu. Mineral ve demir eksikliğini de gideren brokolinin en önemli özelliği, bedeni kanser tehlikesine karşı koruması.

Yapılan son bilimsel araştırmalar, brokolinin akciğer, kolon (kalınbağırsak) ve prostat kanserlerine yakalanma riskini azalttığını ortaya koyuyor. İçerdiği flavonoidler bakımından bağışıklık sistemimizi güçlendiren bir özelliğe ve antibiyotik özelliğine sahip olan brokoli bu yönüyle "prostatitis"e (prostat enfeksiyonu) karşı çok etkili. Kalp hastalıklarına yakalanma, kalp krizi geçirme ve katarakt hastalığına yakalanma gibi rizikoları da en aza indirgeyen bu şifalı sebze ayrıca kansızlığa da birebir...

0 yorum: