PROSTAT

24 Nisan 2009 Cuma

Prostat (erbezi):
Erkeklerde mesanenin (sidik kesesi) altında yer alan ve bu bölümdeki idrar kanalını .epeçevre saran bir dokudur. Genç yaştaki erkeklerde salgıladığı maddelerle üremede yol alır.
25-50 yaş erkeklerde prostatın değişik yolllarla edinilmiş iltihapları (prostatit), idrar sıklığında artış, yanma, bazen de akıntılarla karşımıza çıkmaktadır. Bu olguların tedavileri çeşitli ilaçlarla mümkün olmaktadır.

Prostat 50 yaşından sonra ise, kesin nedeni bilinmemekle beraber kendi iç yapısında bazı değişimler gösterir. Bu değişimler iyi huylu büyümeler (prostat hiperplazisi) ve kötü huylu değişimler (prostat tümörü) olarak ortaya çıkmaktadır.

Prostat Hiperplazisi:(Prostatın iyi huylu büyümesi)
İnce ve zorlu işeme, geceleri idrara kalkma yakınmalarıyla ortaya çıkmaktadır. Bu hastaların geç dönemlerde idrarlarını hiç yapamadıklarından, sonda taşımak zorunda kalırlar.
Tedavi seçiminde şikayetlerin düzeyine göre; ilaç tedavileri, açık ve kapalı prostat ameliyatları önerilebilir. Bu yolla da hastaların rahat idrar yapabilmeleri sağlanır.

Özellikle vurgulanması gereken şudur ki: günümüzde açık olsun, kapalı olsun prostat ameliyatları bir bademcik ameliyatı veya bir sezaryenden daha riskli değildir. Bu ameliyatların cinsel hayata olumsuz etkileriyle de artık karşılaşılmamaktadır.

Prostat Tmnürü: (Prostatın kötü huylu değişimleri)
Erken dönemde ancak prostat muayenesi ve ve kan tahliliyle yakalanmaktadır. Yani bu hastalık başlangıçta hiçbir belirti vermeden sinsice ilerleyen bir davranış gösterir.
İşte bu yüzden: 50 yaşını geçen her erkeğin prostat yönünden Urolojik muayenesini önerilmektedir. Aksi halde teşhiste geç kalınmış prostat tümörlerinde yaygın kemik ağrıları olan, yürümede zorluk çeken, kemiklere, karaciğer ve akciğere sıçramalar gösteren bir hasta ile karşılaşabilir. Bu aşamadaki geç kalmış hastaların tedavi sonuçları ise yüz güldürücü olmaktadır.

0 yorum: