LİPOSAKŞIN - YAĞ ALDIRMA

3 Nisan 2009 Cuma

LİPOSAKŞIN NEDİR:
Liposakşın: derinin hemen altından cerrahi olarak fazla yağların bir alet aracılığı ile (vakum) çekilip alınmasıdır.
Bu yöntem vücudumuzun herhangi bir bölgesinde fazladan birikiş yağların azaltılması için kullanılmaktadır.
Bölgesel dolgunluk yaratan bu yağlar ve dolaysıyla bu dolgunluğu azaltmakta etkili bir yöntemdir, Yalnız etkili bir kilo verme yöntemi değildir. Genel olarak aşırı kilo ve yağlanmalara sahip kişilerde dramatik sonuçlar elde edilmektedir.
Kilolusu az hastalar ise bu yöntemle (liposakşın) daha çok fayda görebilirler. Liposakşın'dan sonra bollaşan derinin yeni ölçülere uyum sağlamasında hastanın deri elastikiyetinin önemli rol oynar.
Liposakşın için kesin yaş sınırı yoktur.

LİPOSAKŞIN İÇİN İDEAL ADAYLAR:
Liposakşın için en iyi ve ideal adaylar, göreceli bir şekilde kilosu normal olup fakat bazı vicut bölgelerinde yağ fazlaları olan kişilerdir.
Hastanın sağlıklı, psikolojik olarak dengeli ve beklentilerde gerçekçi olması gerekir.
Ve unutluması gereken önemli nokta, sıkı ve elastik deri daha iyi bir sonuç elde edilmesini sağlar. Örneğin çene altındaki deride fazla yağ varsa ve deri sıkı ise, daha güzel açılı, biçimli ve genç çene hattı yaratılabilir. Buna karşın, eğer boyun derisi gevşek ve sarkıksa, fazla yağ olsa da, tek başına liposakşın arzu edilen sonucu yaratmayacaktır.
Derisi sarkık olan hastaların vücutlarının yeni konturlarına göre iyi uyum sağlamaz ve fazla derinin çıkarılması için ek olarak cerrahi girişimlere ihtiyaç duyulmaktadır.
Liposakşın sonrasında bikini içinde bazi izler oluşacaktır.
Ameliyat uygulanacak bölgede yakın zamanda bir ameliyat geçirlmiş ise yada kan dolaşımı herhangi bir nedenle etkilenmiş ise veya liposakşın adayın akciğer ve/veya kalp rahatsızlığı varsa liposakşın yapılmayıp ertelenmelidir.

LİPOSAKŞIN VE KİLO VERME:

Unutulmaması gereken nokta liposakşın kilo verme yöntemi değildir, Ancak diyete ve egzersizlere rağmen bölgesel olarak yağların kalması ve birikmesi sonucu ortaya cıkan şekil bozukluğu (vucut orantılarında uyumsuzluk)
düzeltilmesinde kullanılan bir yöntemdir.
Örnek verecek olursak: Boyun, çene altı, yanaklar, karın ve göbek, kalça ve bacaklar veya dizler ve baldırda biriken yağların Liposakşın ile çekilmesi mümkündür.
Liposakşın ameliyati olmaya karar vermişseniz önce doktorunuzla beklentilerinizi paylaşmanız şiddetle tavsiye edilmektedir.

LİPOSAKŞIN KOMPLİKASYONLARI:
Liposakşın güvenli ve etkili bir yöntem olmasına rağmen, cerrahi bir prosedür olduğunu unutmamak gerek ve kanama, enfeksiyon ve sinir hasarı gibi istenmeyen komplikasyonlara yol açabilir. Fazladan yağ çekilirse, derinizde düzensizlik ve dalgalanma gibi hoş olmayan estetik sonuçlar gelişebilir.
Bir komplikasyon daha yağ embolisidir, son derece ciddi olan bu komplikasyon Özellikle 5 kg üzerinde yağların alınması durumunda risk artar.
Liposakşın normalde, hastalar iyi seçildiği, operasyon ekipmanları yeterli ve doktorun da bu konuda ve cerrahi olarak eğitimi yeterli ise güvenli bir işlemdir. Bununla birlikte, nadir durumlarda, bu prosedür vücutta çok fazla bölgede ve geniş miktarda uygulandığında şiddetli travmaya yol açabilir. Diğer daha nadir fakat olası komplikasyonlar arasında bölgede sıvı birikimi (drenajla boşaltılır) ve deri yaralanması gelir. Ciddi komplikasyonlar az olsa da, enfeksiyon veya aşırı kaybı şiddetli hastalığa yol açabilir.

LİPOSAKŞIN NASIL YAPILIR:
Liposakşın için yapılan kesiler, yarım santim uzunlukta olup kalan izler küçüktür ve neredeyse beli olmaz. Tedavi edilen bölgede deride torbalanma veya dalgalanma ve güneşe maruz kalırsa kalıcı olabilen pigmentasyon değişiklikleri (kahverengi lekeler) gibi sorunlar nadiren olabilir. Yine çok nadir oluşabilen asimetri durumunda(eşit olmayan kontur veya biçim) bazen ikinci bir ameliyat gerektirebilir. Eğer ameliyat çok geniş kapsamlı değilse çıkartılacak yağ ve sıvı miktarı doktorunuzun sağlık durumu, vücut alanı ve cerrahi prosedüre göz önüne alarak belirleyeceği miktara göre liposakşın lokal anestezi ve sedasyonel anestezi altında yapılabilir. Hasta uyanık olacaktır fakat ağrı duymayacaktır. Eğer geniş bir alanda planlanıyorsa veya çok sayıda yerde yapılacaksa genel anestezi uygun olacaktır. Bu durumda hasta operasyon boyunca uyuyacaktır.

Bu yazıyı hazırlarken Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı öğretim Üyesi Prof. Dr. Kutlu Sevin yazıları kaynak olarak alınmıştır.

0 yorum: