SÜNNET

16 Nisan 2009 Perşembe

sünnet: Steril koşullarda penisin baş kısmını örten deri parçasının cerrahi olarak kesilerek alınması ve kalan deri sınırlarının kendiliğinden emilebilir ipliklerle dikilmesidir.
Bu tanımda steril koşullardan gayet:
Tüm işlem boyunca tam olarak mikropsuz bir ortamın sağlanması, cerrahi olarak kesilmesinden gayet: kullanılan tüm aletlerin tamamen mikropsuz ve cerrahi standartlara uygun olmasıdır.
Daha açık bir ifadeyle, ilaçla silinerek mikropsuz bir hale getirilen penisin yine steril bir örtüyle örtülmesi, eldiven, bıçak ve dikişlerin sadece o sünnet işlemi için kullanılıp atılması gerekmektedir.

Dolayısıyla steril koşulların sağlanamadığı, cerrahi koşullara uymayan: "toplu sünnet", "ev sünneti", "doktor haricinde kimselerin yaptığı sünnet" kavramları sağlık kurallarıyla bağdaşmamaktadır.

O halde sünnet, basit görülmesine rağmen tam ve gerçek bir cerrahi işlemdir ve doktorlar, tercihen de operatör doktorlar tarafından hastane ortamında yapılmalıdır.

Sünnet çocuklukta her yaşta yapılabilir. Ancak sünnet derisi ağzında darlık varsa, sünnet dersi sık eafekte oluyorsa sünnetin en kısa sürede yapılması uygun olur.
Sünnet, penisin mevzi uyuşturulması veya narkoz altında çocuğun tam uyutulmasıyla yapılabilir.
3-6 yaş arası çocuklarda algılama ve kavrama güçlüğü olabileceğinden, bu yaşlarda narkoz ile sünnet önerilebilir.
Ancak mevzi ( lokal ) uyuşturma bu yaşlarda dahi olmak üzere tüm yaşlarda tercih edilen bir yöntemdir.
Önemli olan çocukla iyi bir iletişim kurarak, sünnetle ilgili onun anlayacağı tarzda doğru bilgi aktarmaktır.

Çocuğun sünnet öncesi kesinlikle uzman bir doktor tarafından değerlendirilmesi şarttır.
Zira peygamber sünneti olan, penisinde eğrilik olan, gömülü ve küçük penisi olan, yumurtaları torbalarına inmeyen, sünnet derisi penisin üst kısmına yapışık olan, kanama ve pıhtılaşma problemi olan çocukların Önceden farkedilerek, sünnetin zamanının ve koşullarının uzman hekimlerce buna göre düzenlenmesi gerekir.
Sünnet sonrası sarılan ilaçlı pansumanın, ağrı kesici ilaçların, pansumanın açılmasının, suyla temas etmeme süresinin yine uzmanların önerileri doğrultusunda belirlenmesini gerekmektedir.

Sonuç olarak : kansız - bıçaksız sünnet, lazerle sünnet, bugün sünnet yarın deniz gibi cazip sloganların gerçeği yansıtmadığını, sünnetin aslında tam ve gerçek bir cerrahi işlem olduğunu, dolayısıyla hastane ortamında tercihen operatör doktorlarca yapılması gerektiğini hatırlatır.

0 yorum: