Allerjik Rinit

23 Şubat 2009 Pazartesi


Allerjik rinit, toplumun hiçte küçümsenmeyecek bir bölümünde rastlanan ve son derece yaygın olarak görülen bir hastalıktır.
Mevsimsel allerjik rinit kendisini her yıl belirli bir zamanda ortaya çıkan aksırık, kaşıntı, burun akıntısı ve burunda tıkanma gibi bulgularla belli eder. Bir de yıl boyu devam eden, mevsimsel allerjik rinitle benzerlik gösteren allerjik rinitten bahsedebiliriz. Burada burun mukozasının şişmesine (konjestiyon] bağlı tıkanma daha belirgindir. Ev antijenlerinin en yaygını olan ev tozu akar¬larının mevsimi, evler kış boyunca kapalı kalıp iyi havalandırılmadığı sürece devam eder.

ALLERJIK RİNİTTE NE YAPMALI:
Allerjik rinit tedavisinde, doktorunuzun izleyeceği yol ya ilaçla tedavi yada immünoterapi yani allerji yapan ajan veya ajanlara karşı hassasiyetin azaltılması (desansibilizasyon) olacaktır. Bu iki yöntemin yanında evdeki evcil hayvanların uzaklaştırılması, çevre kontrolüne yönelik vakumla temizleme, havayı filtre ederek temizleyen sistemler ve havalandırma (air conditioning) gibi tedbirler de ihmal edilmemelidir. Hastalardaki belirtileri aşağıdaki gibi gruplandırabiliriz:
  1. Aksırık
  2. Kaşıntı
  3. Burun Akıntısı
  4. Burunda Tıkanma ( Konjestiyon )
  5. Kuruluk Hissi
Doktorunuzun uyguladığı tedavinin yeterince yararlı olabilmesi için hastada yukarıdaki sıralamış olduğumuz belirtilerden hangisinin ön planda olduğunun bilinerek ilaç seçilmesi önem kazanmaktadır. Örneğin bir grup hastada öncelikle burun akıntısı, bir başka grupta burun tıkanıklığı yada aksırık, kaşıntı gibi belirtiler ön plandadır.

0 yorum: