ANEVRİZMA NEDİR?

26 Şubat 2009 Perşembe

Anevrizma bir atardamarın duvarındaki anormal balonlaşmadır. Atardamarlar oksijenli kanı kalpten vücudun diğer kısımlarına taşıyan damarlardır. Yeteri kadar genişleyen bir anevrizma vücutta genellikle ölümcül olan kanamalara neden olacak şekilde patlayabilir.
Çoğu anevrizmalar aort damarında oluşurlar. Aort kanı kalpten vücudun geri kalanına taşıyan ana damardır. Anevrizmalar aynı zamanda beyin, kalp, boyun , dalak, diz arkası, ve vücudun diğer taraflarındaki damarlarda da oluşabilirler. Eğer beyindeki bir anevrizma patlarsa inmeye neden olabilir.

ANEVRİZMA TİPLERİ:

Anevrizma Tipleri; aort anevrizması, serebral anevrizmalar ve periferik anevrizmalardır.

  1. AORT ANEVRİZMALARI Çoğu anevrizmalar aortada oluşur. Aorta, kanı kalpten vücudun geri kalan kısmına taşıyan damardır. Aorta kalbin solventrikülünden gelir ve göğüs ve karın boşluğu boyuncailerler. Aortik anevrizmaların 2 tipi; torasik aortik anevrizmalar [TAA) ve abdominal aortik anevrizmalardır. İAAA]
  2. TORASİK AORT ANEVRİZMALARI Aortanın göğüs boşluğundaki kısmında oluşan anevrizmalar torasik aort anevrizmalarıdır. Aort anevrizmalarının dörtte biri PAA'dır. Çoğu TAA'lar çok büyüseler dahi şikayete neden olmazlar. TAA'lı hastaların sadece yarısında şikayet ortaya çıkar. Günümüzde TAA'lar eskiye göre daha sık bulunurlar çünkü göğüs bilgisayarlı tomografileri daha sıklıkla yapılmaktadır.
  3. ABDOMİNAL AORT ANEVRİZMASI Aortanın karın içerisindeki bölümünde oluşan anevrizmalar abdominal aort anevrizması olarak adlandırılır. Aortik anevrizmaların dörtte üçü AAA'dır.
  4. PERİFERİK ANEVRİZMALAR Aortanın dışındaki atardamarlarda oluşan anevrizmalara periferik anevrizmalar denir. Periferik anevrizmaların yaygın yerleşim yerleri dizin arkasında ilerleyen atardamar (popliteal arter), kasıktaki ana atardamar (femoral arter) ve boyundaki ana atardamardır (karotid arter).
Bu kouyla ilgili diğer konularımız:
ANEVRİZMANIN TEDAVİSİ
ANEVRİZMA NEDENİ NEDİR?

0 yorum: