ANEVRİZMANIN TEDAVİSİ

26 Şubat 2009 Perşembe

Özellikle küçük olan ve ağrıya neden olmayan anevrizmalar dikkatli gözlem ile tedavi edilebilirler. Diğerleri büyümeyi engellemek ve komplikasyonları engellemek için tedavi edilmelidirler. Tedavinin amacı anevrizmanın büyümesini, diğer vücut yapılarına zarar vermesini, patlamasını engellemeyi ve hastanın normal günlük aktivitelerine devam etmesini sağlamaktır.

TEDAVİ SEÇENEKLERİ:
ilaçla tedavi ve cerrahi, anevrizmaların iki tedavi şeklidir, ilaçlar cerrahiden önce veya cerrahinin yerine kullanılabilir, ilaçlar kan basıncını azaltmak, kan damarlarını rahatlatmak ve patlama riskini azaltmak için kullanılırlar. Eğer anevrizma büyükse ve patlama riski varsa cerrahi önerilir. Eğer anevrizmalarda diseksiyon gibi bir komplikasyon gelişmişse acil cerrahi gerekir.

ANEVRİZMA TİPLERİNE GÖRE TEDAVİ:

AORT ANEVRİZMALARI Aort anevrizmaları için tedavi önerileri,anevrizmanın boyutuna göre belirlenir. Erken tanı konulan küçük anevrizmalaryakın takip ile tedavi edilebilirler. Eğer aort çapı küçük ise Ocm'den az) ve herhangi bir şikayeti yoksa yakın takiple 5-10 yılda bir muayene gereklidir. Eğer aort çapı 3-4 cm arasındaysa hasta yılda bir kez ultrason yapılması için doktora gelmelidir. Eğer aort çapı 4-4,5 cm arasındaysa her 6 ayda bir test yapılmalıdır. Eğer aort çapı 5 cm'den büyükse veya yılda 1 cm'den fazla büyüme varsa en kısa zamanda cerrahi yapılmalıdır.

PERİFERİK ANEVRİZMALAR Çoğu periferik anevrizmalar şikayete neden olmazlar. Çok nadiren patlarlar. Periferik anevrizmaların tedavileri şikayet olup olmamasına, anevrizmanın yerleşim yerine ve atardamardan kan akımının engellenmediğine bağlıdır. Dizin arkasındaki 2,5 cm'den büyük bir anevrizmada genellikle cerrahi gerekir.

Tüp greft yerleştirilmesi ile asendan anevrizma tamiri Eğer aort kapakçığı normal, aort kökü genişlememiş ve anevrizma asendan aortta ise anevrizma tamiri tüp greft yerleştirilmesi şeklinde yapılır.

Aort kapakçığı korunarak yapılan anevrizma tamiri Eğer Anevrizma tedavisi için eğer ameliyat gerekli ise anevrizmanın yerleşimine, boyutuna ve aort kapakçığının fonksiyonuna göre ameliyat şekline karar verilir. mümkünse aort kapakçığını değiştirmek yerine aort kapakçığını koruyarak ameliyat yapmak tercin edilir. Bu tip bir işlem aort kökü anevrizmatik olan ve aort kapakçığında yetmezlik bulunan fakat aort yaprakları şekil olarak normal olan hastalarda uygulanabilir.

Kompozit aort kökü değiştirilmesi Eğer hastalarda aort kökü ile beraber aort kapakçığının da değiştirilmesi gerekiyorsa kompozit aort kökü değiştirilmesi operasyonu yapılır. Bu ameliyatta yapay bir tüp damarın içine yapay bir aort kapak daha önceden yerleştirilmiştir ve aortayı değiştirmek için kullanılır.

Aort arkı cerrahisi Aort arkı cerrahisi teknik olarak oldukça zordur. Bu cerrahi sırasında beyni korumak için dallı bir greft kullanılır, vücut soğutulur (hipotermik dolaşım arresti), ve antegrad serebral perfüzyon denilen bir işlem ile beyne oksijenden zengin kan gönderilir.

Torakoabdominal anevrizma tamiri Torakoabdominal aortayı içeren anevrizmaların tamiri kompleks ve geniş bir cerrahi işlem gerektirir. Cerrahinin potansiyel bir komplikasyonu spinal kordu besleyen atardamarların bu bölgeden çıkması nedeni ile spinal kordun beslenmesinin bozulmasıdır.

Stent greft yerleştirilmesi lendovasküler tamir Bazı durumlarda, ve asendan aortayı içermeyen bazı anevrizmalarda stent greft tamiri diye bilinen yeni bir tamir yöntemi vardır.

Abdominal anevrizma tamiri için minimal invazif bir tedavi yöntemidir. Bu tarz stent greft yerleştirilmesi bu iş için yeterli donanıma sahip merkezlerde yapılabilir. Hastanemizde bu işlem başarı ile gerçekleştirilmektedir. Abdominal aort anevrizması tamiri Abdominal aort anevrizmalarının cerrahi tedavisinde tüp greft yerleştirilmesi yapılır. Bazı durumlarda iliak arterler de anevrizmatik ise pantolon greft kullanılır.

Bu kouyla ilgili diğer konularımız:
ANEVRİZMA NEDİR?
ANEVRİZMA NEDENİ NEDİR?

0 yorum: