BRONKOSKOPİ

24 Şubat 2009 Salı

Bronkoskopi birçok akciğer hastalığının tanı ve tedavisinde kullanılan çoğu kez lokal anestezi altında uygulanan endoskopik bir yöntemdir.
İlk kez 1897 yılında Gustav Killian tarafından uygulanan bronkoskopi, 1970'li yıllarda Ikeda tarafından geliştirilerek cihazın (bükülebilir)fleksibl olması sağlandı. Bu sayede bronkoskopi lokal anestezi altında hastaya fazla bir rahatsızlık vermeden uygulanabilir hale geldi. Ayrıca Ikeda'dan sonra fleksibl bronkoskoplar giderek daha da gelişerek bronş ağacının daha ileri noktalarına kadar ulaşabilme özelliği kazandılar.

AKCİĞER KANSERİNDE ROLÜ:

Bronkoskopi akciğer kanserlerinde göğüs filmi, bilgisayarlı tomografi ve balgam tahlili ile birlikte değerlendiriliyor. Erken evrede akciğer kanserinin tanısının konulmasını sağlıyor. Hastaların şikayetlerinin artığı dönemde hekime geldiği belirtiliyor ve '40 yaş üstündeki herkes yılda bir kere akciğer filmi çektirmesi öneriliyor. Ancak bu genellikle uygulanmıyor. Hastalar uzun zamandır öksürük şikayeti olmasına rağmen çok geç geliyorlar. Eğer akciğer kanserini birinci evrede yani 3 santimetre boyutunda iken yakalanırsa hastanın 5 yıl içinde yaşama şansı yüzde 80'i buluyor, ikinci evrede bile yakalansa hastanın yaşama şansı artırılmaktadır.

KİMLERE YAPILMALI:

Tanı amaçlı:
♦ Akciğer grafisinde herhangi bir lezyon saptanıp diğer yöntemlerle tanı konulamamış olgularda,
♦ 2 haftadan uzun süren ve KBB uzmanı tarafından doğrudan ses tellerinin bir hastalığı düşünülmemiş ses kısıklığı varlığında,
♦ Akciğer grafisi, tomografi, alerji testleri, solunum fonksiyon testleri ile incelenmiş ancak bir neticeye ulaşılamamış uzun süredir devam eden kronik öksürük varlığında,
♦ Öksürükle birlikte kanlı balgam ya da kan tükürme durumunda,
♦ Nefes darlığı yakınması ile başvurup yapılan incelemelerde nefes darlığını açıklayacak bir tanıya ulaşılamamış olgularda,
♦ Nefes alıp verme esnasında özellikle belirli bir akciğer alanında hışıltılı solunum duyulan ve bunu açıklayacak başka bir neden saptanamayan olgularda,
♦ Nefes borusuna yabancı bir cisim kaçıran hastalarda,
♦ Göğüs travmaları ve yaralanmalarında, tanısal bronkoskopi yapılmalıdır.


NASIL YAPILIR?

Bronkoskopi randevusuna hastanın endoskopi hemşiresi tarafından tansiyonu, nabzı kontrol edilir. İşlemi uygulayacak Göğüs Hastalıkları uzmanı tarafından tekrar görülen hastaya damar yolu açılır. Öksürük refleksini azaltmak amacıyla boğaz ve ağzınıza lokal anestetik ilaç püskürtülür. Damar yolu ile rahatlatıcı ve uyku verici olan ilaçlar uygulanır. FOB işlemi sırasında hastanın tamamen uyutulması mecbur kalınmadıkça istenmemektedir çünkü hasta işlem sırasında istendiği şekilde nefes alış verişlerini ayarlayarak doktora yardımcı olabilmeli hem de bir sıkıntı hissederse doktoru uyarabilmelidir. Bu işlemler tamamlandıktan sonra hastanın sıklıkla burnundan bronkoskopi aleti yavaş yavaş ilerletilerek hava yollarına girilir. Bu sırada hastanın nefes alış verişlerinde hiç bir engel oluşmadığı gibi hem aletin içinden hem de ayrıca ağıza veya buruna takılan oksijen kanülünden rahatça nefes alma imkanı vardır. Bronkoskopu doktorunuz uygun yönlendirerek bir video kamera sayesinde sağ ve sol bronş sistemini her bir lobu ayrı ayrı olarak görerek inceleyecektir. Bronkoskopi süresi yapılan işleme göre değişmekle beraber 15-25 dk kadar sürmektedir.

BUNLARA DİKKAT EDELİM:

İşleme en az 6 saat açlık sonrası gelinmelidir ancak: Epilepsi, yüksek tansiyon, kalp hastalığı, gibi önemli rahatsızlıklar için kullandığınız bir ilacınız varsa bunları normal saatinde az miktarda su ile yutunuz. Şeker hastalığı için gerekli ilacınızı işlem sabahı almayınız, işlem sonrasında izin verilecektir.
Kan sulandırıcı ilaç düzenli kullanılıyorsa doktorunuza önceden bilgi veriniz, kullandığınız ilaca göre yeterli süre öncesinden kesilecektir.
Alerji öyküsü varsa veya yukarıda bahsedilenler dışında önemli bir hastalığınız, ilaç kullanımınız varsa doktorunuza bilgi veriniz.

0 yorum: