KALP KRİZİ TEDAVİSİ

27 Şubat 2009 Cuma

KALP KRİZİ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR:

Bir kardiyoloji merkezinde, koroner yoğun bakım şartlarında tedavi yapılmalıdır.
Hastanın başvuru zamanı ve geçirilen kalp krizinin tipine göre tedavi şekli değişebilir.
Hastaneye erken başvurmak tedaviye daha iyi cevap alınmasını sağlar.
Standard ilaç tedavisi yanında; koroner anjiografi sonrası PTCA+stent, trombolitik tedavi denilen pıhtı eritici spesifik ilaç tedavisi ve gerekirse acil ameliyat uygulanan tedavi yöntemleridir.
Tedavide başarı oranı %80'in üstündedir.

HASTANE AŞAMASI:

Acil servise ulaştığınız zaman acil hekimi sizin durumunuzu değerlendirdikten sonra hızlı bir EKG ( elektrokardiyografi) çektirecektir.
Bir kalp krizi geçirip geçirmediğiniz büyük olasılıkla bu şekilde anlaşılacaktır. Bazı durumlarda EKG tek başına kalp krizi tanısı koymak için yeterli olmayabilir. Böyle durumlarda kan tetkikleri istenir. Gerekli görülürse EKG ve kan tetkikleri tekrar edilebilir ve kesin tanı için hasta müşahade altında tutulabilir.
Kalp krizi tanısı konulduğu andan itibaren hasta takip için koroner yoğun bakım ünitesine alınır. Geçirilen kalp krizinin şekline göre ilaç tedavisi veya koroner anjiografi kararı alınır. Anjiografi sonrası balon- stent uygulanması veya acil by-pass kararları alınabilir. Anjiografi planlanmayan hastalarda standard ilaç tedavisi ile birlikte kalp damarında oluşan pıhtıyı eritmeye yönelik özel geliştirilmiş ilaçlar kullanılır.
Kalp krizi ile birlikte kalp fonksiyonları önemli oranda bozulabilir. Erken tanı ve tedavi ile hasar gören kalp dokusu miktarı en aza indirilir.
Tedavi sırasında hayatı tehtit edici ritm bozuklukları, kalp yetersizliği, solunum yetersizliği gelişebilir, ihtiyaç duyulan durumlarda hastalara geçici kalp pili takılabilir. Solunum yetersizliğine giren hastalar solunum cihazına bağlanarak takip edilirler.
Başarılı bir şekilde tedavi gören hastalar genellikle 48 saat sonunda takip için koroner yoğun bakımdan servise transfer edilirler.

Bu Konu ile ilgili diğer konularımız:

KALP KRİZİ NEDİR
SORULARLA KALP KRİZİ

0 yorum: