KALP KRİZİ

27 Şubat 2009 Cuma

KALP KRİZİ NEDİR?
Kalbi besleyen koroner damarların ani tıkanması sonucu oluşan klinik durumdur.

Kalp krizi önemli bir hastalık mıdır?
Kalp krizi geçiren hastalarda ölüm yüzdesi %35-40'a kadar çıkmaktadır. Kalp krizi geçiren hastaların % 20'si bir sağlık kuruluşuna başvurmadan kaybedilmektedir, Kalp krizi tanısıyla hastaneye başvuran ve tedavi altına alınan hastalarda ölüm yüzdesi %8'e kadar düşmektedir.

Kalp krizi bulguları nelerdir?
Göğüs ağrısı, soi kol ağrısı, göğüste sıkıntı hissi, nefes darlığı, çarpıntı, terleme, halsizlik, bulantı, kusma, bas dönmesi, baygınlık, ani bilinç kaybı görülebilir.
Tanısı nasıl konulur? Muayene, elektrokardiyografi, kan tetkikleri, gerekirse ekokardiyografi ile tanı konulur.

Kalp krizi anında ne yapılmalıdır?
Kalp krizini düşündürecek şikayetleri olan bir kişi en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Şikayetleri ciddi ve hareket edemeyecek durumda ise yatay pozisyonda uzanmalı, mümkünse bir aspirin çiğneyip yutmalı, kalp hastalığı için tedavi alıyorsa dilaltı almalı ve sağlık kuruluşuna nakil için yakınlarından veya 112'den yardım istemelidir.

hangi yaşlarda sık görülür?
Genel olarak 40 yaşın üstündeki kişilerde daha sık görülmekte ve yaşla bu sıklık artmaktadır. Yine de son dönemde kalp krizi görülme yaşı gittikçe düşmektedir.

Önceden belirlemek mümkün müdür ?
Risk faktörlerinin ortaya konması ve muayene, EKG, kan tetkikleri, efor testi, ekokardiyografi, sintigrafik tetkikler, çok kesitli bilgisayarlı tomografi, gerekli görülürse koroner anjiografi gibi testlerle koroner kalp hastalığı tanısı konulup, kalp krizi riski önceden tahmin edilebilir.

Ani üzüntü, heyecan, stres kalp krizine yol açar mı?
Koroner kalp rahatsızlığı olan, kalp damarlarında yağ plakları gelişen birinde; ani psikolojik stres bu plaklarda çatlama ve pıhtı birikimine yol açarak bir kalp krizine yol açabilir.

RİSK FAKTÖRLERİ:
Erkek cinsiyet, ileri yaş, ailede kalp hastalığı olması, şeker hastalığı, hipertansiyon, kolesterol değerlerinin yüksek olması, sigara, aşırı alkol alımı, şişmanlık, senil ( hareketsiz ] yaşam, stres, kalp hastalığı tanısı konan kişiler, felç geçiren kişiler.
Kalp krizi açısından risk faktörlerine sahip kişilerin kontrol için bir kardiyoloji merkezine başvurması ve gerekli kontrollerini yaptırması oluşabilecek bir kalp krizi riskini en aza indirecektir.

KRİZ GEÇİRİRKEN NE YAPMALI?

Kalp krizini düşündüren ağrınız olursa aşağıdaki uygulamaları yapmanız önerilir:

* Paniğe kapılmayın,
* Eğer yalnız değilseniz hemen uzanın,
* En yakın ambulans sistemini arayın ve durumu bildirin,
* Eğer yakınınızda sizi sağlık kuruluşuna hızla ulaştıracak bir ambulans sistemi yoksa, yakınlarınızdan sizi yürütmeden en yakın hastaneye ulaştırmalarını isteyin.

Bu Konu ile ilgili diğer konularımız:
KALP KRİZİ TEDEVİSİ NASIL YAPILIR
SORULARLA KALP KRİZİ

0 yorum: