RAHİM KANSERİ VE TEDAVİSİ

30 Mart 2009 Pazartesi

Rahim kanseri kadınlarda en sık görülen genital kanserdir. Kadınlarda görülen tüm malignitrlerin %8.4'önü oluştururken, kansere bağlı ölümlerin %4'ünü oluşturur.
Sıklıkla görüldüğü yaş gnıbu 50 ve 70 yaş arasıdır. Hastaların %75'i menapozdaki kadınlardır.
Rahim kanserleri genel adı altında rahim gövdesinin kanserleri ve rahim ağzı kanserleri anlaşılmaktadır. Biz bu yazıda rahim gövdesi kanserlerinden bahsedeceğiz.

RAHİM KANSERİNİN RİSK FAKTÖRLERİ:
Rahim kanseri gelişiminde üzerinde durulan bazı risk faktörleri vardır. Bunlar:

  1. östrojen kullanımı,
  2. şişmanlık,
  3. yüksek tansiyon,
  4. şeker hastalığı,
  5. doğum yapmamış olmak,
  6. kronik anovulasyon,
  7. pelvik ışınlama ve geç menapozdur.

Hastalarda en yaygın (%70-80) görülen şikayet vaginal kanamadır. Vaginal akıntı ve kötü koku %'30 sıklıkta görülür. Tanı anında hastaların çoğıda tümör rahim içinde sınırlıdır. Fakat ileri vakalarda hasta karnında kitle, sıvı toplanması, barsak şikayetleri ile de başvurabilir.
Rahim kanseri için günümüzde rutin uygulanan bir tarama yöntemi yoktur. Kanser ve öncesi lezyonlarının tanısı için etkin yöntem anormal kanama şikayeti olan kadınlarda endometrial biopsi, fraksiyone dilatasyon ve küretaj ile patolojinin değerlendirilmesidir.
Operasyon sonrası patolojik değerlendirme yapıldığında hastalığın bundan sonraki gidişi konusunda bize bilgi veren bazı parametrelere bakılır: Hücre tipi, tümör gradı, myometrial invazyonun derinliği, vasküler invazyon, rahim ağzına yayılımı hastalığın risk faktörlerindendir.
Diğerleri karın içi tümör yayılımı olması, pelvik ve aortik lenf bezlerine hastalığın yayılmış olmasıdır.

RAHİM KANSERİNİN TEDAVİSİ:
Rahim kanserinde standart tedavi yöntemi cerrahidir.
Tek başına cerrahi yineleme riski düşük olan ve rahim dışına çıkmamış lezyonlarda uygulanır.
Işın tedavisi lenf nodu yayılımı ve yineleme risk faktörlerini taşıyan tüm hastalarda uygulanır. Bu hasta grubunda ışın tedavisi standart tedavinin bir parçasıdır, ileri hastalıkta tedavi cerrahi, ışın tedavisi ve ilaç tedavisi kombine ışın tedavisi uygulanmaktadır.
Rahim kanserinde ışın tedavisi, operasyon öncesi ve/veya sıklıkla operasyon sonrası uygulanırken, medikal nedenlerle öpere edilemeyen (amaliyata dayanamayan) veya operabilite sınırlarını aşan hastalarda tek başına uygulanabilmektedir.
Birçok kanser türünde olduğu gibi rahim kanserinde de hastalığın erken evrede yakalanması ve gerekli tedavilerinin yapılmasının hastalıkla mücadelede bize avantaj sağladığını unutmayalım ve sağlığımız için her zaman duyarlı olalım.

0 yorum: