AKALAZYA

6 Haziran 2009 Cumartesi

Akalazya Nedir?
Aşağı özofagus sfinkterinin yutkunmaya karşı verdiği normal rölaksasyon cevabının yetersizliği ve özofagus gövdesi boyunca peristaltizmin azalması yada yokluğu ile karekterize bir hastalıktır.
Başka bir deyişle yemek borusunun bir çeşit hareket bozukluğudur. Yemek borusunun alt ucunda yer alan kapakçık sisteminin gevşeyememesi ve bu nedenle yiyeceklerin mideye doğru olan hareketin durması olarak tanımlanır.

Akalazya Belirtiler:

1. Yutma güçlüğü: Hastalık genellikle yavaş bir seyir izler. Normalde yenilen bir şey yutulduğunda 6-10 saniye içerisinde mideye geçmesi gerekirken, akalazya hastaları yediklerinin midelerine çok zor geçtiğini ve yemeklerin göğsün ortasında kaldığını tarif ederler. Bazen yedikleri bir şeyin günlerce yemek borularında kaldığını ifade ederler. Hastalığın ilerlemiş dönemlerinde hem katı, hem de sıvı gıdalara karşı yutma güçlüğü gelişir. Erken dönemde elma, muz, et, taze ekmek, bazende soğuk içecekler hastalığı başlatıcı nedenler olarak hasta tarafından ifade edilir.
2. Sindirilmemiş besinlerin tekrar ağza gelmesi ve bulantı şikayeti dikkat çekicidir.
3. Öksürük: özellikle düz pozisyonda yatarken besinlerin nefes borusuna kaçması ile akciğer üşütmesine bağlı olabilir.
4. Göğüs ortasında yanma, dolgunluk veya baskı hissi.
5. Kilo kaybı: Hastaların bir çoğu yetersiz beslenmeye bağlı ileri dönemde önemli miktarlarda kilo kaybeder.

Dikkat: Genç yaşlarda başlayan yutma güçlüklerinde akalazya tanısı düşünülmesi gerekir. Ileri yaslardaki yutma güçlüğü yemek borusu kanseri işareti olabilir. Hemen göğüs cerrahisi doktorunuza danışın.

0 yorum: