Akantozis Nigrikans

9 Haziran 2009 Salı

Akantozis Nigrikans Nedir?
Akantozis nigrikans, vücudun kıvrımlarında ve yarıklarında görülen koyu renkli, kalın, kadifemsi deri ile kendini belli eden bir cilt rahatsızlığıdır. En sık olarak koltuk altlarında, kasıkta ve boyunda görülür.

Akantozis nigrikans, öncelikli olarak görünüş açısından bir kaygı unsurudur. Belirli hiçbir tedavisi yoktur, ancak bunun altında yatan rahatsızlıkların tedavi edilmesi, derideki değişikliklerin ortadan kaybolmasını sağlayabilir.


Belirtiler ve semptomlar:
Derideki değişiklikler, akantozis nigrikansın tek belirtileridir. Vücudunuzun kıvrımlı veya yarıklı bölgelerinde, genellikle koltuk altları, kasık ve boyunda, koyu renkli, kalın, kadifemsi bir deri olduğunu fark edersiniz. Bazen dudaklar, avuç içleri veya ayak tabanları da bu durumdan etkilenir. Derideki değişiklikler yavaş yavaş görülür, bazen aylara ya da yıllara yayılır. Durumdan etkilenen alanlar ender olarak kaşınabilir.

Nedenleri:
Anaktozis nigrikans çoğu zaman ensülin düzeyinizi artıran, tip 2 diyabet veya aşırı kilolu olma gibi rahatsızlıklarla bağlantılıdır. Eğer ensülin seviyeniz çok yüksekse, fazladan ensülin deri hücrelerinizdeki hareketliliği tetikleyebilir. Bu durum, deride karakteristik değişikliklere neden olabilir.

Bazı durumlarda, akantozis nikrikans kalıtsaldır. İnsan büyüme hormonu, ağızdan alınan doğum kontrol hapları ve yüksek dozlarda niasin gibi belirli ilaçlar bu rahatsızlığa katkıda bulunabilir. Başka hormon sorunları, endokrin bozuklukları veya tümörler de bunda rol üstlenebilir. Akantozis nigrikans belirli kanser türleri ile bağlantılıdır.

Risk faktörleri:
Akantozis nigrikans her yaşta başlayabilir. Derisi koyu renk olan kişilerde en belirgindir.

Ne zaman tıbbi yardım alınmalı:
Eğer derinizde değişiklikler olduğunu fark ederseniz, özellikle de değişiklikler aniden meydana gelirse doktorunuza başvurun. Bunun altında yatan, tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlığınız olabilir.

Tarama ve teşhis:
Anaktozis nigrikans genellikle cilt muayenesi esnasında tespit edilir. Doktor, altta yatan olası nedenleri araştırmak için kan testi, röntgen veya başka testler yapılmasını salık verebilir. Bazen, laboratuarda incelenmek üzere, küçük bir deri numunesi alınır.

0 yorum: