Reflü (GastroÖzofagial Reflü Hastalığı)

6 Haziran 2009 Cumartesi

Mide içeriğinin sık olarak özofagusa (yemek borusuna) geçmesi ve irritasyonla alt özofagus bölgesinde inflamasyona (yangı - iltihap) yol açması halidir. En sık rastlanan belirtisi yemekten bir saat sonra ortaya çıkan pyrozis, sternum (göğüs ortasındaki kemik) arkasında duyulan yanma hissi (heartburn)dir.

Mideye geçen gıdalar burada mide asidi ve sindirim enzimleri ile karıştırılırlar. Midedeki gıda ve sıvıların yemek borusuna geri kaçması birkaç mekanizma ile engellenir. Çünkü yemek borusunu kaplayan mukoza denilen tabaka bu sindirim sıvılarına dayanıksızdır.

Bu mekanizmalardan biri LES (Alt Özofageal Sfinkter) denilen, yemek borusunun alt ucunda yer alan yüksek basınç bölgesidir. Eskiden reflünün oluşumu doğrudan bu kasıcı mekanizmanın bozulmasına bağlanırdı. Son yıllarda önemi anlaşılan diğer bir mekanizma ise GEV (Gastroözofageal Valv) denilen, karın içindeki yemek borusunun mideye girişinde meydana getirdiği açıdan kaynaklanan mekanizmadır. Eskiden LES, reflü bariyerinin en önemli elemanı kabul edilirken, son bulgular GEV'in çok daha önemli olduğunu kanıtlamıştır. İşte bu mekanizmaların bozulması ile mide içindeki asid ve sindirim enzimlerinin yemek borusuna geri kaçarak burada tahriş oluşturması ile ortaya çıkan tabloya gastroözofageal reflü veya kısaca reflü denmektedir.

Basit Önlemler:
  1. Yatağın başının kaldırılması
  2. Yatmadan önce yiyecek ve içeceklerden uzak durmak
  3. Sıvı antasid alımı (yemeklerden 1 veya 3 saat sonra ve yatmadan önce 30 ml)
  4. Sigara, Alkol YASAK
  5. Zayıflamak
  6. Özofagus sfinkter basıncını azaltan yiyecek ve ilaçlardan kaçınmak

0 yorum: