AKROMEGALİ VE GİGANTİZM

9 Haziran 2009 Salı

Hipofizin ön lobundaki büyüme hormonu salgılayan asidofil hücrelerinin aşırı artışı aynı hastalığın 2 görünümünü ortaya çıkarır. Büyümesi sona ermiş olan yetişkin kişide akromegali; organizması gelişmekte olan kişide devlik (Gigantizm). Bu 2 görünüm, çeşitli biçimlerde biraraya da gelebilirler.

AKROMEGALİ
Akromegali terimi, Yunanca "alero" (uç) ve "mega" (büyük) sözlerinden türetilmiştir ve hastalığın tipik biçiminde görülen biçim bozukluklarını çok iyi anlatır. Hastalık, başlıca 3 grup belirti verir. Önce, özellikle üyeleri etkileyen ve hacim artması biçiminde kendini gösteren biçim bozuklukları; sonra bir hipofiz urunu düşündürebilecek sinirsel belirtiler; en son olarak da klinik belirtilerle yansıyabilen iç salgı ve metabolizma bozukluklarıdır.
Eğer büyüme hormonu kemik epfizlerinin kapanmasından sonra aşırı salgılanmaya başlar­sa akromegalinin bulguları ortaya çıkar bunlar:
ellerde, ayaklarda burun, çene ve dil de büyüme, cildde ve yüzde kalınlaşma ve kabalaşmadır.

GİGANTİZM
Kemik epifizlerin kapanmasından önce büyüme hormonunun fazla salgılanması gigantism bulgularının ortaya çıkmasına neden olur ki bunlar:
uzun kemiklerde, yüz kemiklerinde ve vücutta boyuna büyüme ve genişleme, fontanellerin geç kapanması.

Tedavi: Büyümenin durdurulması için ilaç, radyoterapi ve cerrahi yöntemler kullanılabilir ve sosyal emosyonel des­tekleme tedavisi yapılır.

0 yorum: