Azotemi

3 Haziran 2009 Çarşamba

Kanda azot bulunması hali. Kanda ki azot miktarı litrede 30-40 santigramı aşmadıkça bunun bir önemi yoktur. Üre biçimindeki azot proteinli maddelerden gelir; çünkü azot sadece proteinli maddelerin moleküllerinde bulunur. Sağlam bir kimsenin kanında azot bulunmaması, böbreklerin, içinde azot bulunan üre ve asit ürik gibi organizma için zararlı ürünleri vücut dışına yolladığını gösterir.

Gerçekten de bir litre kanın içinde sadece 30-40 santigram azot bulunduğu halde, bir litre sidiğin içinde üre şeklinde 20-25 gram azot bulunur. Kanda azot miktarının artması böbreklerdeki bir yetersizliği ya da hastalığı gösterir. Kandaki azot miktarının binde biri açması halinde organizmada üremi adı verilen zehirlenme baş gösterir. Bu nedenle, kanda azot oranının artması halinde, bir yandan böbrekleri tedavi etmek, bir yandan da protein açısından zengin olan et ve yumurta gibi besinlerin yenmesini azaltmak gerekir.

Proteinli maddeler bol oranda azot üretirler; azotemi durumunda böbrekler azotu süzemeyip Kanda birikmesine yol açtıklarından, azot üreten proteinli maddelerin yenmemesi doğru olur.

0 yorum: