AĞIZ VE NEFES KOKUSU

6 Mart 2009 Cuma

Soluğun fena koktuğunu hasta kendi farkedebilir veya çevresindekiler onu uyarır.
Fena kokuyu kişi kendisi duyuyorsa: Kakosmi.
Başkası onun soluğunda duyuyorsa: Halilozis denir.


Ağız kokusu kişiyi ve yakın çevresini olumsuz yönde etkileyen. çoğu zaman kişide güvensizliğe çeşitli psikolojik problemlere, kimi zamanda evlilikleri boşanmaya götüren bir rahatsızlıktır. Ağız kokusu zaman zaman sağlıklı insanlarda da bulunabilir. Normalde ağız İçerisinde bulunan bakterilerin, ağızdaki hücreleri, tükrüğü. kanı baktertyel pütrefaksiyona uğratmaları sonucunda oluşabilir. Protein proteolizi sonucu serbest thiol gruptan ve sülfir açığa çıkar buda solukta fena kokuya neden olur.
Fena soluk kokusu hastaların yediklerine, içtiklerine ya da aldığı ilaçlara da bağlı olabilir.
Bazı beyin tümörlerinde ve psikozlarda (şizofreni) tcmporal lob epilepsisinde hiçbir fena koku bulunmamasına rağmen hasta bunun varlığını ileri sürer.

Ateşli hastalıkların bazılarında. uzun süre antibiyotik kullananlarda, hazımsızlık sorunu olanlarda, sadece sıvı besinlerle beslenenlerde dil üstünde fena kokulu pas bulunur.
Tükürük, sindirime yardımcı olmanın dışında anti-bakierivel ve temizleyici etkisi ile ağız İçinde aşırı bakteri gelişmesini önler. Tükürük azalması, ağız kurumasına, ağız içinde bakterilerin artmasına ve kokuya sebep olur. Tükürük bezi ile İlgili sorunlar dışında bazı kronik hastalıklar ve ilaçlar (antikolinerjik ve antihistaminik) tükürük azalmasına ve buna bağlı ağız kokusuna neden olabilir.
Bronşektazi ve Akciğer apsesinde, öksürük ve fena kokulu balgam bulunur. Hatta bazen hastanın odasına girildiğinde Çok fena bir koku alınır. Sekonder enfeksiyonuna uğramış kaviteli tüberküloz, nekrozlaşmaya başlamış akciğer kanseri, bronşlara fistülleşmiş ampiyem ve subfrenik apsede ağızda fena kokuya neden olabilecek akciğer problemleri arasında sayılabilir.
Yemek borusundaki büyük divertiküller içerisinde biriken gıda artıkları fena kokuşa neden olabilir. Yemek borusunda Akalâzya, kanser gibi sorunlarda yutma güllüğünün yanışını ağızda fena kokuya neden olur. Son zamanlarda kabul gören görüşe göre midede bulunan gastritin büyük çoğunluğu Helicobaeter pylori denilen bir bakterinin neden olduğu bir gastroenterittir.
Helikobaktcr pylori enfeksiyonu bulunan kişilerde solukta fena koku olabilir.
Ayrıca mide çıkışında darlık (pilor stenozu) ve mide kanseri gibi sorunlarda da sıklıkla fena koku bulunabilir.
Şeker hastalarında görülen diyabetik ketoasidoz ve açlığa bağlı oluşan açlık asetonemisinde soluk aseton veya ekşi elma kokar.
Kronik böbrek yetmezliği olan üremik hastanın soluğu amonyak kokar.
Karaciğer yetmezliğine bağlı prekoma veya komada soluk kokmuş balığı veya fare sidiğini andırır.

Sonuç olarak yukarıda sıraladığımız nedenler göz önünde tutulduğunda soluğu kokan hastanın diş hekimi, kulak burun boğaz uzmanı tarafından da incelenmesi gerekebilir. Dişlerin paranazal sinüslerini. akciğerlerin, Özofagus (yemek borusu) ve midenin radyolojik yada endoskopik incelemelerine gerek olabilir. Yine de bazı vakalarda sorunun nedenleri anlaşılamayabilir.

0 yorum: