NEDEN ANNE SÜTÜ

9 Mart 2009 Pazartesi

Yenidoğan bebeğin doğumdan hemen sonra zaman sarfetmeden yalnızca avuçta, hiç bir yere değdirmeden ılık duşa tutularak kurulandıktan,müayenesi yapıldıktan sonra ilk yapılacak işlem memeye tutulmasıdır ve önerilen bu işlemin
doğumdan sonraki ilk iki saat içinde gerçekleşmesidir. Doğumdan sonra daha ilk emzirmeler sırasında memenin bir kese gibi sütle dolu görünmesi beklenmemeli ve boş gibi görünen memenin hemen "sütü gelmemiş" damgasını alması önlenmelidir. Yine bebeğin boş gibi duran memeden alacağı tek bir yudum anne sütünün ona 25 kalori verebileceği unutulmamalıdır.
Anne sütünün dengeli yapısı 6 ay sûre ile anne sütü dışında su dahi verilmeyen bebeklere yeterli olabilmektedir.
İlk 6 ay boyunca yalnızca anne sütü ile beslenen bebekler ishal, zatürre gibi bulaşıcı hastalıklara daha az yakalanrlar ve daha sağlıklı büyürler.
Bu dönemde anne sütü ile birlikte verilecek ek besinler bebeğin emme gereksinimini azaltacağından anne sütünden yararlanmasını engeller.
İster hastalık durumu olsun isterse hava çok sıcak olsun 4 aydan önce bebeğin anne sütü dışında suya veya başka sıvılara ihtiyacı yoktur.
Doğumdan sonraki ilk günlerde salgılanan anne sütü çok besleyicidir, bebeğin sık sık (2-3 saat aralıklarla) emzirilerek bu sütten yararlanmasını sağlamak lazımdır. Anne sütünde tüm vitaminler vardır. Yeterli olmayan yalnızca D vitamidir. Anne sütü İle beslenen bebeklere 2-3 haftadan itibaren D vitamini verilmeye başlanmalıdır.

Eskiden bir alışkanlık olan boş gibi görünen memelere bakılarak "sütü gelinceye kadar" düşüncesi ile içirilen kaynamış şekerli sular, pankreasin insülin salgısını artırarak bebeği hipoglisemiye sokmakla, ayrca bebeğin çok küçük midesini doldurup, meme emmesini güçleştirdiği için önerilmemektedir.
Özellikle bu noktayı önemle hatırlatmalı: Göğüslerde süt yapımını artıran en önemli etmen bebeğin sık aralarla ve uygun bir şekilde emzirilmesidir.
Göğüslerin boşalması ile süt yapımı atar.
Bebeğin emmediği durumlarda göğüs elle veya süt pompası ile sağılarak mutlaka boşaltılmalıdır.
Çok yaygın bir kanıda annelerin sütünün yetersiz olduğunu düşünmeleridir. Bebeğin yeterince anne sütü aldığı haftada en az 150 gr. kilo alması ve günde en az 6-7kez bezini ıslatması İle anlaşılır.
Anne sütünün yetersiz olduğu düşüncesinde başka besin vermeden önce bunun nasıl Hazırlanacağı İyice öğrenilmeli ve temizlik kurallarına önem verilmelidir. Bebeklerini emziren annelerin iyi beslenmesi özellikle anne sağlığı açısından da önemlidir. Bu nedenle annelerin düzenli ve çeşitli yiyecek gruplarından beslenmeleri gerekmelidir.
Emziren anne günde en az 2 su bardağı süt veya yoğurt tüketmeli, hergün tüm besin gruplarından düzenli yemelidir.
Sigara içmemeli, çay ve kahve gibi besleyici değeri olmayan ve uyarıcı yiyecekler almamalı veya az tüketmelidir.

0 yorum: