DİŞ SAĞLIĞI YÖNÜNDEN AĞIZ KOKUSU

7 Mart 2009 Cumartesi

Latince adı halitosis olan ağız kokusu önemli bir sağlık problemidir. Bu probleme sıklıkla diş ve dişeti hastalıkları sebep olmakla birlikte, bir takım sistemik hastalıklar ve diğer organlarmızdaki problemler de neden olabilir.Ağız kokusuna ağız boşluğunda yaşayan bakterilerin artıkları olan sülfürlü bileşikler yol atar.
Ağız boşluğu, diş ve dişeti hastalıklarından kaynaklanan ağız kokusunun nedenleri ve tedavisi:

(1) Kötü Ağız Hijyeni: Kötü ağız hijyeni ağızda kötü bir kokuya yol açar. Herkesin bildiği gibi ağız hijyeninin ilk şartı dişlerin düzenli olarak fırçalanmasıdır.
Fırçalanmayan dişlerde zamanla bakteri plağı oluşur ve bakterilerin oluşturduğu sülfürlü bileşikler de kötü kokuya yol açar. Oysa ki dişlerin etkin ve doğru teknikle günde en az iki kez fırçalanması bu sorunu kökten çözecektir. Aynca diş aralarının temizliği için de diş ipi kulanılmaltdır.

(2) Diş Çürüğü: Diş çürüğü, bakteri asitlerinin diş minesini eritmesi sonucu oluşur. Oluşan bu çürük boşluğuna gerek yeyecek artıklarının birikmesiyle gerekse çürük yüzeyindeki ölü diş dokusunun etkisiyle ağız kokusu oluşabilir. Diş çürüğü çeşitli dolgu teknikleriyle tedavi edilmekledir. Ancak etkin ve doğru şekilde dişlerin fırçalanması suretiylc de tedaviye gerek kalmadan çürüğün oluşumuna engel olunabilinmektedir.

(3)Tartar ( Diş Taşı):
Diş yüzeyindeki bakteri plağının tükrükleki kalsiyumla birleşmesi sonucu diştaşı (tartarı) oluşur.
Diştaşı, pürüzlü bir yüzeye sahip olduğu için bakteri plağı birikmesi kolaydır. Bu da yine ağız kokusuna yol açmaktadır. Bu nedenle yılda en az bir kez diş hekimine başvurularak diş temizliği yaptırılmalıdır.

(4) Gingivitisi:
Bakteri plağı. diş taşı, kötü ağız hijyeni ve dişeti iltihabına yol açar. Diş eti iltihabında dişetlerinde kızarıklık, şişlik, kanama görülmektedir.Özellikle kanama sebebiyle ağız kokusu oluşmaktadır. Bu sorun ilaç tedavisiyle birlikte diş taşı temizliğiyle kolayca gidcrilebilmektedır.

(5)Periodantitis: Periodaniitis, dişeti iltihabının ilerleyip kemiğe yayılmasıdır. Periodantitiste kemik kaybı oluştuğundan dişeti çekilmesi, dişlerde mobilite (sallanma), dişeti çekilmesi oluşur. Bu hastalarda temizlenmesi mümkün olmayan, ulaşılamayan alanlara bağlı olarak kötü bir koku oluşur. Tedavisi diş eti ve kemiğe yönelik cerrahi operasyonlardır.

(6)Apikal Apse:
Diş çürüğünün ilerleyip diş köklerinin iltihaplanması sonucunda apikal apse oluşur. Genelde apsenin ağız içine yayılması, boşalması sonucu derin bir koku oluşur. Apikal apse kanal tedavisi. diş çekimi ve ilaçla tedavisi gibi yöntemlerle tedavi edilmektedir.

(7)Protez
Kullanımına Bağlı Ağız Kokusu: Diş eksiklikleri sonucu ağızda kullanılan protezlere (köprü, takmadiş) yüzeylerindeki girinti ve çıkıntılar nedeni ile yiyecek artıklan çok kolay tutunmaktadır. Bu protezlerin temizliği uygun şekilde yapılmazsa hastada ağız kokusu oluşur.

(8)Gömük, yarı gömük
ve sorunlu dişler ağız kokusuna yol açıyorsa çekilmelidir.

Kötü ağız kokusundan şikayet edenler bu konunun üzerine gitmelidir. Çünkü ağız ve dişlerinize yapılan müdahalelerden sonra bu probleminizden tamamen kurtulmanız mümkün olabilir. Bunun yanısıra ağız hijyenine de son derece dikkat etmek gerekmektedir

0 yorum: