VAZEKTOMİ (ERKEKTE KANALLARIN BAĞLANMASI)

11 Mart 2009 Çarşamba

Vazektomi, erkekteki vaz deferens denen kanalın kapatılarak, çocuk yapan hücrelerin ersuyuna (meni) karışmasının engellenmesi işlemidir.
Bu işlem poliklinik şartlarında yapılan kansız bıçaksız bir İşlemdir. Ancak kişinin artık çocuk sahibi olmak istemediğine karar vermesi gerekir.

İlk kez 1960'ta Hindistan, İngiltere ve ABD'de aile planlaması yöntemi olarak kullanılmıştır. Bugün dünyada 59 milyonun üzerinde erkek bu etkin yöntemle korunmaktadır.
Doğurgan yaşlarda evli çiftlerin Hollanda'da %10'u ABD'de %11'i ,kanada'da %I3'ü, İngiltere'de %14'ü vazektomi ile korunuyor.
Türkiye'de 2827 numaralı yasanın 1983 yılında kabulünden sonra bu yöntem uygulanmaya başlandı. Yine Türkiyede yapılan araştırmaya göre evli erkeklerin %4.2'si vazektomiyi bilmektedir.
Erkeklere ait yöntem olan prezervatif ve geri çekme ailelerin %40'ı tarafından uygulanıyor.
Erkeklerin aile planlamasında sanıldığı kadar tutucu olmadığı görülüyor.
Deneyimler iyi bir vazekıomi hizmeti sunulduğunda artık çocuk sahibi olmak istemeyen erkeklerin vazektomi ile ilgilendiğini ve bu hizmeti almak istediğini gösteriyor. Bu konuda önce toplumdaki yanlış bilgilerin ortadan kalkması gerekir.

VAZEKTOMİ SONRASI CİNSEL GÜÇ VE İSTEK ETKİLENİR Mİ:
En sık sorulan sorulardan biri de vazektomi sonrası cinsel gücün kaybolması sorusudur! Hayır, vazektomi'den sonra cinsel güç kaybolmaz. Çünkü vazektomi sonrası erkek yumurtalarının (testis) boyutlarında ve hormonal salgılanmada herhangi bir değişiklik olmuyor.
Tam tersi hamilelik korkusu kalmadığı için psikolojik rahatlama nedeniyle daha verimli ilişki olur.

Bu işlem özel cerrahi aletlerle ameliyatsız, bıçaksız uygulanır. Birkaç dakika sürer. Kişi hemen işine dönebilir. 2-3 gün sonra banyo yapılabilir ve hatta cinsel ilişkide bulunabilir.

1975 Yılında Çin'de geliştirilen bistürisiz (bıçaksız) vazektomi tekniği 1986'da dünyaya yayıldı. Bu yöntemde lokal anestezi yapıldıktan sonra özel aletle cilt delinir ve bu delikten döl yolu bağlanır.
Keserek yapılan klasik yöntemlere üstünlüğü: çok
kısa sürmesi, kanamanın ve iltihabın vok denilecek kadar az olması ve işlem sonrası iş gücü kaybının olmamasıdır.

Vazektominin etkisi ne kadar sürer?
Ömür boyu, Döl kanallarını kapattıran erkeğin artık çocuğu olmaz. İşlemin başarılı olmadığı milyonda bir erkekte görülmuştur. Döl kanalının yeniden açılması zor bir işlemdir. Hem de her zaman başarılı olmaz ki Vazektomi bu nedenle ancak bir daha çocuk istemeyen erkekler için uygundur.

Vazektomi erkekliği etkiler mi?
Vazektominin cinsel birleşmeye hiçbir etkisi yoktur. Karşı cinse ilgi azalmaz. Ereksiyon(Sertleşmeye) ve ersuyu (meni) boşalmasına engel olmaz. Meni miktarında bir değişiklik yapmaz. Erkeklik gücünde psikolojik etkiye bağlı artma görülebilir.
Vazektomiden sonra torbadaki dölleyen hücrelere ne olur?
Bu hücreler torbadaki yumurtalar tarafından üretilmeye devam eder. Ancak bunları ileten kanallar kapandığı için. bu hücreler kullanılmayan diğer hücrelerde olduğu gibi vücut tarafından geri emilir. Bu yalnız vazektomide değil, uzun süre cinsel ilişkide bulunmayan tüm erkeklerde görülen doğal bir olaydır.

Vazektominin yan etkisi var mıdır?
Hayır. İşlem sadece çocuk olmasını engeller. Hiç bir şekilde seks hayatınızda değişiklik yapmaz.

Vazektomiden ne kadar sonra cinsel ilişkide bulunabilir?
2-3 gün sonra kendinizi hazır hissettiğiniz zaman cinsel ilişkide bulunabilirsiniz. Ancak unutmayın meni kanalındaki sperm tmamen boşalıncaya kadar yanı vazektomiden sonraki ilk 20 gün mutlaka bir başka doğum kontrol yöntemi bulunmalıdır.

Vazektomiye uygun kişiler nasıl belirleniyor?
vazekıomi yaptırmak isteyenlerin:

  1. İki çocuktan fazla çocuğunun olması.
  2. iki çocuk varsa küçüğün 1 yaşından büyük olması
  3. Tek çocuk İse çocuk 5 yaşının üzerinde olmalı ve/veya annenin 35 yaşının üzerinde olması.
  4. Çocuksuz ve 60 yaşının üzerinde İse.
  5. Kriterleri uymuyorsa psikiatri konsültasyonu istendikten sonra vazektomi yapılmasına karar verilir.
Bistürisiz (bıçaksız) Vazektomi aile planlamasında etkin, güveniriiği kanıtlanmış, yeterince anlaşıldığı takdirde kabul gören bir korunma yöntemidir.

Halkın vazektomi konusundaki bilgisi arttıkça, bütün toplumsal sıkıntılarında olduğu gibi, bu konuda da ön yargıların kalkacağı ve tabuların yıkılacağı inanılmaktadır.

0 yorum: