Endoskopi nedir?

4 Mart 2009 Çarşamba

Sayın okurlar, bu yazımızda sizlere Endoskopi konusunda ve özellikle sindirim sistemi endoskopisi hakkında genel bilgileri vermeyi amaçladık.

Endoskopi, kelime anlamı olarak içe bakmak demektir.
Endoskopik tetkikler tıp dünyasına çok eski zamanlardan girmiştir. Ancak ilk cihazlar, bakılacak bölgenin özelliğine bağlı olarak çeşitti kalınlık ve uzunluktaki sert borulardır.
Fiberoptik cihazların kullanıma girmesi İle fiexible (bükülebilir) endoskoplar 25 yıldır büyük bir hızla tıbbın tüm bölümlerinde yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır.
Endoskopi tüm tıp dalların arasında en Fazla Gastroenteroloji (sindirim sistemi hastalıkları bilimi) bölümünde kullanım alanı bulmuştur.
Endoskopi kelimesini gastroenterolojik endoskopi anlamında kullanacağız. Endoskopi hekimlere sindirim sistemi hastalıklarının teşhisinde çok önemli bilgiler vermektedir.
Endoskopİnin kullanıma girmesinden önce kesin teşhisi İçin amaliyet gerektiren bir çok hastalık artıkk 3 dakikalık basit bir endoskopik tetkik ile teşhis edilebilmektedir.

Endoskopi iki ana bölüme ayrılmaktadır:
1- Üst sindirim sistemi endoskopisi(Ağız, yemek borusu, mide ve oniki parmak barsağı):Üst sindirim sisteminin endoskopik tetkikine genel anlamı ile Gastroskopi denmektedir.
2- Alt sindirim sistemi endoskopisi (Kalın barsak):Alt sindirim sisteminin endoskopisine ise Kolonoskopi denmektedir.


Endoskopik tetkikler (Castroskopi-Kolonoskopi), sindirim sistemi ile ilgili şikayetleri olan hastatarın bunlara neden olabilecek bir çok hastalıktan hangisinin olduğunun kesin teşhisini sağlamaktadır, Karın ağrısı, bulantı, kusma, ishal, kabızlık, karında şişkinlik hazımsızlık, ağız kokusu, kanlı kusma, kanlı dışkılama gibi şikayetler birçok değişik hastalıktan kaynaklanabilir ve hepsinin tedavi şekilleri ile ilaçların birbirinden farklıdır. Özellikle mide ve barsak kanamaları mutlaka kusmuk ve dışkıda kan şeklinde görülmeyebilir. Mide kanamaları genellikle kahverengi bir kusmuk ve Siyah renkli büyük abdest şeklinde belirti verir ve hasta kanama geçirdiğini anlamayabilir.
Halkımız endoskopiden çok korkmaktadır. Oysa günümüzde endoskopi kesinlikle hastaya hiçbir ağrı, acı vermeden mide için 3-5 dk. barsak için 10-15 dk. süren bir tetkik haline gelmiştir. Endoskopi yapan hastaların çoğu boşuna korktuklarını ifade etmişlerdir.
Endoskopi İle sindirim sistemimizin organlarının iç yüzeylerini direk olarak gözle görme imkanına kavuşmaktayız. Bu yöntem ile yemek borusu, mide, onikiparmak barsağı. kalın barsakların, mikroskobik ülsere, damarsal, tömüral (kanser) ve şekilsel (daralma ve tıkanıklıklar) hastalıktan kesin olarak teşhis edilebilmektedir.
Dünya üzerinde mide ve barsak kanserlerinin en fazla olduğu ülke olan Japonya'da endoskopik tetkikler çok sık kullanıldığı için bu kanser vakaları erken dönemde yakalanmakla ve uygun tedavisi hemen yapılarak hastalar kurtarılmaktadır.
Bu nedenle bu kanserlerden ölüm oranı Japonya'da ülkemizdekinden çok düşüktür. Bazı hastalar yersiz olarak endoskopiden korktukları için endoskopi yerine ilaçlı mide ve barsak filmleri çektirmektedirler ancak bu filmlerin endoskopiye oranla bilgi verme ve kesin teşhise götürme özellikleri düşüktür.

Sonuç olarak sindirim sistemi şikayeti olan hastalarda en faydalı ve teşhise direk götüren tetkik yöntemi endoskopi olarak ortaya çıkmıştır.

0 yorum: