GLOKOM ( GÖZ TANSİYONU )

15 Mart 2009 Pazar

Glokum, Göz tansiyonu adıyla da bilinen görme sinirine yaptığı tahribatla kalıcı körlüğe sebep olan bir grup hastalıktır. Fakat erken farkedilir ve tedavi edilirse, glokom kÖrlüğe ve ciddi görme kaybına neden olmadan kontrol altına alınabilir.
Glokom tek bir hastalık değil, bir grup göz hastalığının adıdır. İki ana gruba ayrılabilir: dar açılı ve açık açılı.
En sık açık açılı (%80) görülür. Ayrıca bu iki gruba girmeyen birçok glokom çeşidi de vardır.
Normalde göz içindeki yapıların beslenmesi için göz içerisinde sürekli olarak sıvı yapılır. Bu sıvı (aköz) gözyaşı sıvısı değil, göz küresinin İçerisindedir.
Bu sıvı gözün renkli kısmının (iris) arkasnıdan açıklıktan (Gözbebeği) geçip iris ile kornea arasındaki boşluğa ulaşır.
İris ve korneanın birleştiği noktadan (Drenaj açısından) bir kanal vasıtasıyla gözün dışındaki damar sistemine boşalır.
Drenaj açısı gerektiği gibi çalışmıyorsa sıvı dışa akamaz ve gözün içinde basınç artar. Bu artış "Gece gelen hırsız" gibi ekseriya geceleri ve sabaha karşı olur.
Aynı zamanda gözün içindeki başka bir sıvı olan vitröz sıvı üzerinde de bası yapar. Bu basınç görme sinirinin (optikk sinirin) liflerini etkiyerek yavaş yavaş tahrip eder ve ölümüne neden olur. Göz siniri hücreleri çevreden başlayıp merkeze doğru ölür ve kalıcı görme kaybı oluşur.
Ancak bu kayıp yavaş yavaş gerçekleştiği için hasta tarafından genellikle fark edilmez. Görme alanı gitgide daralır. Hasta bir borunun İçerisinden bakıyormuş gibi dar bir alan görür.
En son dönemde görme tamamıyla kaybolur.
Düzenli olarak yaptırılan göz muayenesi ile erken
teşhis edilip oluşacak körlük tedaviyle önlenebilir.

Göz Muayenesi:
Göz muayenesinde Tonometre adı verilen bir aletle göz İçi basınç (Göz tansiyonu) ölçülür.
Göz dibi muayenesiyle göz sinirleri İncelenir, gerekli görülürse görme alanında kayıp olup olmadığını belirlemek için bilgisayarlı görme alanı testi yapılır.
Glokom dünyada milyonlarca kişide görülen ve her İnsanda ortaya çıkabilecek bir hastalıktır. Bununla birlikte bazı risk faktörleri hastalığın ortaya çıkma olasılığını artırabilir.

GLOKOM RİSK FAKTÖRLERİ:

  1. Yaşlılık
  2. Ailede glokom öyküsü
  3. Sigara
  4. Şeker hastalığı
  5. Yüksek tansiyon
  6. Myopi
  7. Uzun süreli kortizon tedavisi
  8. Göz yaralanmaları
Glokom tanı koyulduktan sonra tamamen iyileştirilip ortadan kaldırılamaz, fakat birçok kişide uygun tedavi ile başarılı olarak kontrol altında tutulabilir.
Görme kaybının ilerlemesi engellenebilir.

Glokom öncelikle göz içi basıncını düşüren çeşitli ilaçlarla tedavi edilir. Bu ilaçlar genellikle göz damlası şeklindedir. Gerekirse ameliyat veya laser tedavileri uygulanabilir.
Göz damlalarının her gün kullanılması zorunludur. Önerilen ilaç tedavisine bağlı olarak göz damlası veya damlaları günde bir kaç kez damlatılmalıdır.
Glokom ilerleyici bir hastalık olması sebebiyle göz damlalarınızı değiştirmek veya tedaviye başka bir göz damlasmı eklemek gerekebilir.
Bu değişikliklerin yapılmasındaki den göz içi basıncını (göz tansiyonunu) kontrol altında tutabilmek ve görme alanınızı aynen korumaktır.

Ayrca glokom hastalarının hangi nedenle olursa olsun başka bir hastalık İçin İlaç kullanmaları gerektiğinde mutlaka göz doktorlarına danışmaları gerekir. Özellikle spazm çözücü ve kas gevşetici türde ilaçlarla depresyon tedavisinde kullanılan bazı İlaçlar göz içi basıncını arttırarak glokomlu hastalara ciddi zararlar verebilirler.

Sonuç olarak:
Glokom herhangi bir belirti vermeyen sinsi bir hastalıktır. Ancak düzenli göz muayenesi sırasında yapılan ölçümlerle ortaya çıkabilir ve kontrol atana alınabilir.

0 yorum: