SES KISIKLIĞI

17 Mart 2009 Salı

İnsanları hayvanlardan ayıran en önemli özellikler konuşma ve düşünme yetenekleridir. Konuşma, larenks (Gırtak) tarafından oluşturulan bir dizi süreçle meydana getirilen ses sayesinde başanlnmaktadır. Kişi de değişik nedenlerle oluşabilecek ses kısıklığı başta sesini profesyonel olarak kullananlarda olmak üzere herkesi derinden etkilemektedir.


SESİMİZ NASIL OLUŞUR:
Sesin oluşumunda;akciğer, larenks (gırtlak) ve üst solunum yolları ve sinüsler değişik görevler üstlenmektedir. Bunlardan akciğer, larenkste yerleşen ses tellerinin titreşmesini sağlayan basınçlı havayı temin eder. Larenks ses tellerini bandırarak sesimizin oluşumunda önemli bir rol oynar.
Üst solunum yolları ve sinüslerimiz ise oluşan sesin şekillenmesini (rezonans) sağlar.
Bu organların değişik rahaısızltkları sesin karakterinin bozulmasına neden olur.

SES KISIKLIĞININ NEDENLERİ:
Ses kısıklığı, özellikle sesini uzun süre kullanan meslek gruplarında (öğretmen, ses sanatçıları vs.), sigara, çay ve kahve gibi keyif vericileri bol miktarda kullananlarda daha sık bir şekilde görülmekledir. Ses kısıklığına neden olan patolojilerin büyük çoğunluğu ses telleri üzerinde veya çevresinde yerleşir.
Bu patolojiler içinde diğerlerine göre daha az görülmesine karşın en ciddi olanı ses telinden kaynaklanan kötü huylu tümörler (noduller, polipler, kistler v.s.) aynı şekilde kendini ses kısıklığı yaparak belli etmektedir.
Ses kısıklığı yapan diğer patalojiler ise enfeksiyonlardır. Bunlardan özellikle kış aylarında toplum için büyük bir sağlık problemine neden olan üst solunum yolların enfeksiyonları önemli yer tutarlar.
Bir diğer ses kısıklığı nedeni ses tellerinin tek veya çift taraflı felçleridir. Bu duruma özellikle guatr amaliyatları sırasında ses tellerini hareket ettiren sinirin kesilmesi sebep olmaktadır.

Vücudumuzun başka bölgelerinde yerleşenlere nazaran ses tellerinin kötü huylu tümörleri çok erken dönemlerde ses kısıklığı yaparak erken teşhise olanak sağlamakta ve bu da hastalığın ilerlemeden tedavisine olanak sağlamaktadır.
Bu nedenledirki 10 günü aşan ses kısıklığı durumlarında mutlaka kulak burun boğaz muayenesi olmanız gerekmektedir.
Ses kısıklığı şikayetiyle başvuran hastalarda özellikle yapılması gereken dikkatli bir şekilde hastanın sorgulanmasıdır. Bu esnada hekimde ses kısıklığın nedenine yönelik bir fikir doğacaktır.
Takiben yapılan muayenede en önemli aşama, ses tellerinin endoskopik olarak görülmesidir. Bu sayede ses tellerinin görünüm ve hareketleri ayrıntılı olarak degeriendirilmektedir.

SES KISIKLIĞININ TEDAVİSİ:
Ses kısıklığına neden olan patolojiler içinde en sık olarak görülen üst solunum yollarının enfeksiyonlarının tedavisinde antibiyotik, sistemik dekonjestan, antiinflamatuar ilaçlarla sıkça başvurulmaktadır. Özellikle bu dönemde hastaların sıvı tüketimlerini arttırmaları tedaviye yardıma olması bakımından çok önemlidir.
Ses kısıklığının melign (kötü huylu) tömürlerinde mümkün oldukça en erken dönemde tümöral kitlenin cerrahi olarak temizlenmesidir.
Ses tellerinin iyi huylu tümörlerinden nodüllerde özellikle ilerlememiş vakalarda konuşma terapisiyle fayda görmektedir. Ancak polip, kist, reinke ödeminde cerrahi olarak kitlelerin çıkarılması gerekmektedir.

Sonuç olarak
pek çok değişik nedenle meydana gelen ses kısıklığının tedavisinde en önemli nokta erken teşhistir. Erken dönemde tespit edildiğinde, sınırlı cerrahi rezeksiyonla kolaylıkla tedavisi mümkün olan ses tellerinin kötü huylu tümörleri teşhiste geç kalındığında hayati tehlike yaratan sağlık problemi haline gelmektedir.

0 yorum: