Boyun ve Bel Ağrılarının Nedenleri ve Önleme Yöntemleri

10 Mart 2009 Salı

Boyun, sırt ve bel ağrıları. özellikle hizmet sektöründe çalışanlarda giderek artmaktadır. Özellikle masa başında ve bilgisayar karşısında çalışanlar, büro elemanları ve ev hanımları ağrıdan yakınır.
İş ortamında beliren ağrıların nedeni, aşırı hareketten çok hareket azlığı ve yapılan işlerin monotonluğu, iş yetiştirme stresi gibi faktörlerdir. Hanımların işlerinin evde de devam etmesi, sorunlarını ağırlaştırır.
Şehir hayatında boyun ve bel yapılarının zorlanması daha okul sıralarındayken başlamaktadır. Ayrıca, uzun süre direksiyunu kullanmak, trafikte beklemek, bilgisayarın başında oturmak, aralıksız tv seyretmek, hanımların nutfak tezgahında çalışması, titreiimli alet kullanmak,
bavul, su bidonu ve tüp gibi ağır şeyleri kaldırmak, şikayetlrin artmasına yol açar.
Yaş ilerledikçe de doğal yaşlanma sûrecinin etkisiyle de şikayetler artar.

BOYUN BÖLGESİ:
Boyun bölgesi vücudumuzun en hareketli, dış etkenlere en hassas bölgesidir. Psikolojik sorunların ve iç sıkıntılarının etkileri de bu bölgede ortaya çıkar. Aynca otururken farkında olmadan baş öne eğilip boyun kısalmaktadır. Bu nedenle uzun süre aynı şekilde oturma, boyun kaslarını yoran bir pozisyondur.
Boyun ağrılarının bir özelliği de başın ön ve arkasına, sırta ve omuzlara doğru yayılabilmesidir.

Boyun ve bel bölgesindeki ağrı oluşumunu önlemenin yolu; "Destekli Dik Oturuş" olarak tanımlayabileceğimiz pozisyonu korumaktan geçer. Bunun yanında ev işini yaparken arasıra mola vermek, uzun süre aynı yöne bakmamak, büroda çalışırken zaman zaman kalkıp dolaşmak, masa başında bazı germe hareketleri yapmak çok yararlı olur.
Evde ve iş yerinde, hergün düzenli olarak yapılan ve sadece bir kaç dakika sürecek egzersizler, hem boyun hem bel için çok yararlıdır.

BOYUN VE BEL ANATOMİSİNİN ÖZELLİKLERİ:
Boyunda 7, göğüs bölgesinde 12, belde 5 kemik (omur) bulunur. Omurganın en altında kuyruk sokumu kemiğiv ardır. Kemiklerin çevresinde eklem kapsülü, kas ve bağlar bulunur. Kemiklerin arasından geçen sinirler, fıtık, kireçlenme gibi rahatsızlarda baskıya uğrayarak, kollarda ,ellerde ve parmaklarda uyuşmaya, güçsüzlüğe, kulak çınlamasına neden olur.

BEL FITIĞI NEDİR:
Omur denen kemikler birbirinin üzerine oturmuş olup, aralarında, disk dediğimiz sıvı dolu kesecikler bulunur ve eğilme hareketlerine yardımcı olur. Ağırlık kaldırma, ters hareket, zorlanma, eklemlerde yıpranma gibi nedenlerle, bu diskler taşınıp fıtıklaşabilir.

Kemiklerin oluşturduğu sütunda, boyun ve bel bölgesinde
öne, sırt kısmında arkaya doğnı bir kavis bulunması, hareketlerin kolayca yapılmasını sağlar; bu eğriliğin düzleşmesi ise, rahatsızlığa yol açar.
Baş, ense ve bel ağrısına yol açan bir diğer neden de, stres sonucu kaslarda gerginlik meydana gelmesi, bununda kan akımını engelleyerek ağrıya yol açmasıdır.
Çalışma hayatında uzun süre aynı pozisyonda kalma sonucu, bazı sırt ve bel kasları gerginleşir. Çalışan kişilerin sık sık oturuş pozisyonunu gözden geçirmesi ve duruş şeklini değiştirmesi yararlı olur.

Omurga sağlığı için en uygun duruş bilincini edinmek ve bunu sürdürmek gerekir. Boynun asimetrik duruşunun sonuçları, kasların bir tarafta kasılması ve ağrıya yol açmasıdır.
Telefonu başı ile omzu arasına sıkıştırıp konuşma, tavan boyama, perde asma gibi durumlar ve boyun fıtığı, beyine ve kulağa doğru kan dolaşımının azalmasına, kulak çınlaması, bulantı, dengesizlik gibi şikayetlere neden olur.
Bel ve boynu destekleyici tarzda, hem hafif hem sert, hem de esnek bir yatağın seçilmesi, yaklaşık 10 cm yüksekliğinde, orta sertlikte yastık kullanılması ve yüzü koyun yatmaktan kaçınılması, sağlıklı yaşamak için yarar sağlar.
Hasta hekime müracaat ettiğinde, ,ağrıların ortaya çıkma nedeni, süresi, tekrarlama sıklığı gibi sorular sorulur. Direkt film, bilgisayarlı tomografi, MRI, EMG gibi inceleme tekniklerinden yararlanılır. Hastalığın şiddeti ve aşamasına göre ilaç tedavisi, fizik tedavi, cerrahi girişim gibi yollarla yardımcı olunur.

0 yorum: