MEME KANSERİ

11 Mart 2009 Çarşamba

Meme kanseri, kadınlarda en sık görülen kanser tiplerinin başında gelir. Yaklaşık her 1315 kadından bir tanesi, hayatının herhangi bir yaşında meme kanserine yakalanmaktadır. Bu hastalığın erken devrede teşhis edilmesi ile hayat kurtulabilir.
Birinci devrede yakalanarak tedavi edilen kadınların %85-90'ı tamamen iyileştirilebilmektedir.
Geç kalınma sûresi arttıkça iyileşme ihtimali de o nispette azalmaktadır. 0 zaman bu oran % 50'ye, hatta daha İleri evrelerde %10-15'e kadar düşmektedir.
35 Yaşın altındaki kadınlarda seyrek görülen meme kanserine, bu yaştan sonra daha sık olarak rastlanmaktadır. Meme kanserli kadınların %75'i 50 yaşın üzerinde bulunmaktadır. Ama diğer taraftan seyrek bile olsa 20 yaşın altındaki genç kadınlarda da bu hastalığa rastlanmaktadır.
Bu hastalığı tedavi olanaklarının fazla olduğu erken dönemlerinde yakalayabilmek İçin ilk belirtilerini çok iyi bilmek gereklidir. Bunlar şöyle özeüenebilir:

MEME KANSERİN BELİRTİLERİ:

1-Meme cildinde belirli bir yerde sertleşme, kızarma, kalınlaşma. İçeri çökme, portakal kabuğu gibi ufak çöküklenmeler gösterme.
2-Meme başının içeri çekilmesi.
3 Meme başından akıntı gelmesi (Bu akıntı kanlı veya kansız olabilir)
4-Memenin içersinde, herhangi bir yerinde şimdiye kadar farkedilmemiş ağrılı veya ağrısız sertlik, şişlik veya bir kitlenin ele gelmesi.
5-Memenin İçersinde, varlığı evvelce bilinen kitle ve doktorlarında görmüş olduğu sertliğin kıvam değiştirmesi, büyümesi veya yaygınlaşması.
6-Boyunda veya koltuk altında yuvarlak şişliklerin oluşması.

Bu belirtileri öğrenen kadınlar ayda bir defa olmak üzere kendi memelerini kontrol etmelidirler. Adet görenlerde kanamanın bittiği günlerde bu muayenenin yapılması daha uygundur. Adetten kesilmiş olanlarda ise. ayın herhangi bir gûnû yapılabilir.

MEME MUAYENESİ NASIL YAPILIR:
Memenin içindeki değişiklikler, yıkanırken sabunlu vaziyetle kaygan cilt altında ele daha kolay gelmektedir. Banyodan sonra ayna karşısında ciltteki değişmeler, kızarmalar, meme başının durumu gözden geçirilir. Kollar havaya kaldırıldığında normal pozisyonda, belli olmayan cilt çekintileri ve her iki meme arasındaki simetri farklılıkları göze çarpar.
Daha sonra sırt üstü yatarak meme içerisindeki dokular ve önceki incelemelerde dikkati çekmiş olan alanlar varsa bu bilgiler ayrıca elle araştırılır.
Bu araştırma, memenin her bölgesini kapsamalı ve yumuşak, dairesel bir hareketlerle devam ettirilmelidir. En son olarak da meme başı arka bölümünden hafifçe sıkılarak bir akıntı olup olmadığı anlaşılmalıdır. Memesinde dikkat çeken bir değişiklik tespit eden kadın vakit geçirmeden bir uzman doktora başvurmalıdır.
Doktor da aynı muayeneleri tekrarlayacaktır. Eğer o da bu değişimin patolojik bir oluşuma bağlı olduğu sonucuna varacak olursa daha ileri incelemelere geçecektir.

MAMMOGRAFİ:
Bu durumda yapılması gerekli olan tetkik "mamografi" olmalıdır.
Mammografide düşük dozlu röntgen ışınları ile memelerin filmleri alınır ve şüpheli alanlar değerlendirilmeye çalışılır. Kuşkular devam ediyorsa, bu defa İğne ile veya ameliyatla doku örnekleri alınarak mikroskopta incelenmelidir.
Kesin kanser tanısı konduğunda ise süratle tedaviye geçmeli ve cerrahi, ışın ilaç tedavilerinden hangilerinin, ne şekilde uygulanacağı kararlaştırılarak enerjik bir girişimle tedavi tamamlanmalıdır.

0 yorum: