ANESTEZİ

22 Mart 2009 Pazar

"Siz uyurken, sizin için uyanığız."
Anestezi, ağrı ve diğer duyuları hissetmemizi önler. Çeşitli yollar ile uygulanabilir ve her zaman bilinç kaybı gelişmez. Anestezinin yararı, tüm duyu ve ağrıyı ortadan kaldırması ve ameliyatları yapılabilir hale getirmesidir.
Günümüzde; eklem protezleri, organ nakilleri gibi pek çok önemli ve zor ameliyat anestezide güven ve konforun sağlanmasıyla yapılabilir olmuştur.
Lokal ve bölgesel anestezi uygulamasında vücudunuzun bir parçasını etkileyecek enjeksiyonlar yapılır. Bilinç düzeyiniz değişmeden ağrı duyunuz kaybolur.
Genel anestezi kontrollü olarak bilincin kaybolduğu durumdur. Bazı ameliyatlar için gereklidir. Bilinç açık değildir ve hiçbir şey hissedilmez.
Anestezi doktorları, altı senelik tıp eğitiminden sonra; en az dört sene süreyle ameliyathanede, yoğun bakımda ve acil servislerde, anestezinin çeşitli uygulamaları, ağrı tedavisi ve yoğun bakım eğitimi almış uzman doktorlardır.

Ameliyat öncesi anestezi doktoruyla görüşmenin amaçları;
• Sizi tanımak, isteklerinizi, ihtiyaçlarınızı, tıbbi geçmişinizi öğrenmek, sorularınızı yanıtlamak ve yapılacak işlemler hakkında bilgilendirmek, tüm sorularınıza cevap bulmuş, ekibi tanıyarak, güvenmiş ve huzur içinde ameliyata girmenizi sağlamak,
• Tıbbi geçmişinize ve fizik durumunuza göre riskleri belirleyebilmek ve önlemleri alabilmek için gereken laboratuvar incelemelerini ve konsültasyonları yapmak,
• Size ve şartlarınıza en uygun anestezi yöntemini belirlemek, size uygun olarak oluşturulan anestezi ve ağrı tedavisi teknikleri ile ilgili bilgilenmenizi sağlamak ve izninizi almak,
• Ameliyat öncesi dönemde ameliyatınızın daha başarılı olabilmesi için yapabileceklerinizi belirlemektir.

Premedikasyon, anestezi öncesi rahat hissetmenizi ve ameliyat sonrasını daha konforlu geçirmenizi sağlamak amacıyla verilen ilaçlara denir ve sıklıkla kullanılır.
• Uyuşturucu krem; yapılacak iğnenin canınızı acıtmasından çekiniyorsanız, uygulanabilir.
Ameliyathane; ameliyat odası, derlenme bölümü ve buraları birbirine bağlayan koridorlardan oluşur. Giysileri, konuşmalarıyla, hızlı, hareketli temposu ve trafiğiyle alışılandan farklı bir ortamdır. Burada anestezi doktorunuz huzurlu ve iyi olmanız için sizin güvencenizdir. Unutmayın ki; "Siz uyurken, anestezi doktorunuz sizin için uyanık olacak".
• Anestezi doktorunuz, ameliyat başlamadan önce sizi bazı cihazlara (kalp hızı, kan basıncı, kan oksijen düzeyiniz) bağlayacak. Böylece ameliyat boyunca yaşamsal bulgularınızı izleyebilecek.
• Ameliyatınızın bitiminde, derlenme bölümünde tamamen kendinize gelene ve kullanılan anestezi ilaçlarının etkisi ortadan kalkana kadar takip edilir, daha sonra servisinize götürülürsünüz.
• Ağrı tedavisi, hem sizin kendinizi iyi hissetmeniz, hem de ameliyatınızın başarılı olabilmesi için önemlidir. Ağızdan alınan ilaçlar, kas veya damar içi enjeksiyon ile kullanılan ilaçlar, fitiller, hasta kontrollü ağrı tedavisi pompası ve çeşitli bölgesel anestezi yöntemleriyle ağrı tedavisi yapılabilir.
• Anesteziye bağlı yan etkiler ve istenmeyen durumlar; tıbbi her eylemde ve girişimde olduğu gibi, her an ve herkeste gelişebilir. Önemli olan deneyimli ellerde, yakın takip altında bu işlemlerin yapılması, gelişmelerin ve değişimlerin çok erken tanınması ve gereken önlemlerin alınmasıdır.

0 yorum: