YENİ DOĞAN REFLERKSLERİ & HARAKETLERİ

26 Mart 2009 Perşembe

Yeni doğmuş bebeğinizi izlerken bebeğin bazı hareketleri dikkatinizi çekmiştir; bu hareketlere örnek verecek olursak, bebeğin avucunu okşarsanız parmaklarıyla elinizi kavrıp yakalar aynı şeyi ayaklarına uygulamaya çalışırsanız da aynı sonucu alırsınız; yanağınızı bebeğin yüzünüze yaslarsanız bebek emme pozisyonu ve eylemini alır. Bebeğin göz kapaklarına doku­nursanız ise gözlerini yumar kapatır.
Bebeğinizi belinden tutup ayaklarını yere bastırırsanız ayakları yürürmüşçesine havada daireler çizer.
İşte biz bu bebeklere özgü hareketlere YENİ DOĞAN REFLERKSLERİ deriz. Bu refleksler, bebeğin dunyaya uyum sağlamasında ve yaşayabilmesi için son derece önemlidirler.

YENİ DOĞAN REFLERKSLERİ

1- Emme ve Yönelme refleksi:
Bu refleks, bebeğin beslenmesinde çok önemli rol oynar, bebeğin memeyi bulup emmesini sağlar. Bebeğin yanağına veya dudağın kenarına dokunursanız bebek yüzünü o yöne çevirir ( yönelme refleksi ) ve emme pozisyonuna geçer.
Bu refleksi bebek Anne karnındayken gelişir.
Emme ve Yönelme refleksi doğum sonrası belli bir zamana kadar devam eder,bu süre bebek uyanıkken 3-4. ay, uykuda ise 7 aya kadar sürebilir.
Emme ve Yönelme refleksin olmaması, bebeğin beyin sapının bozuklarını, oksijensizliği, travma ve/veya sinir sistemini de içine alabilen ağır enfeksiyonlarını düşündürmelidir.

2- Moro refleksi ( Sıçrama refleksi):
Bebeğin sırt üstü yatarken başını ensesinden hafif kaldırın sonra arkaya doğru bırakırsanız, bebeğin ani bir şekilde sıçradığını göreceksiniz, kollarını açar sonra kapatır. Aynı zamanda bebeği ellerinden tutup vücudunu biraz havaya kaldırıp kollarını bırakırsanız da görebilirsiniz.
Ayrıca bebek uyurken ani sesler duyduğunda de bu refleksi yapabilirler.
Moru refleksi, gebeliğin 28 haftasında başlar .
Doğumdan sonra bu refleks bebeğin sinir ve kas sisteminin giderek gelişmesiyle en geç 6 ayda kaybolması beklenir.
Bu refleksin olmaması, Merkezi Sinir Sisteminin (MSS) hasar görmüş olması, ağır bir hastalık tarafından baskılanma olasılığı düşünülür.
Refleks tek tarafta alınırsa (sağ kol ya da sol kol) tepki vermeyen tarafta kolun sinirinde sorun var yada Clavikula (köprücük kemiği) kırıkları akla gelmelidir.

3- Yakalama refleksi ( Palmer et Planter Refleksi ):
Bebeğin avuçlarına veya ayak tabanına bir kalem yada parmağınızı uzatırsanız, bebek parmaklarını içe doğru kıvıracak ve parmağınızı sıkı bir şekilde tutacaktır.
Bu refleks, gebeliğin 28 haftasında başlar ve doğumdan sonra 2. ayda istemli yakalama başlayacağından kaybolmuş sayılır (istem dışı yakalama). Ancak ayaktaki refleks, 10. aya kadar devam eder.
Bu refleksin (Yakalama reflekzi) görülmemesi beyin hasarından veya sinirlerde hasarlardan şüphe ederiz.
4- Tonik boyun refleksi:
Bebek sırt üstü yatar pozusyondayken kafasını aniden bir tarafa çevirirseniz, o taraftaki bacak ve kolda dışa açılma ve gerilme, karşı taraftakilerde ise çekilme ve kapatma göreceksiniz.
Refleksi doğumdan 4 hafta (1 ay) sonra daha belirgin görürsünüz.
Bu refleksin çok uzun sürmesi ve/veya tek tarafta veya 6 aydan sonra saptanması patolojiktir.

5- Basma ve yürüme refleksi:
Bebek, koltuk altlarından tutup ayaklarını yere değdirirseniz adım atarmış gibi yapabilir.
Bu refleks 7 aya kadar sürer. Hareketlerin çok uzun sürmesi, tekrarlanması sinir sistemde bir sorun var diye düşünülmelidir.

0 yorum: