İKTİDARSIZLIK ( SERTLEŞME SORUNU )

25 Mart 2009 Çarşamba

Günümüzden 20-25 yıl öncesine kadar sertleşme sorunlarının (iktidarsızlık) %80'inin altında psikolojik nedenlerin yattığına inanılmaktaydı.
Bugün ise sertleşme sorunu çekenlerin ancak %15'inİn psikolojik nedenlere bağlanabileceği, kalan %85'inin tedavi olanağına sahip hastalıklara bağlı olduğu bilinmektedir.


Sertleşme sorunları:

Hayatı tehdit eden hastalıklar grubunda olmadığından ve kültürel, dinsel, yasal etkenlere bağlı olarak, erkekler ve eşleri tarafından çoğu zaman ifade edilememektedir. Ancak gerçek şudur ki, her erkek hayatının bir evresinde bu sorunla karşılaşmış veya karşılaşacaktır.
Sertleşme sorunu: yeterli bir cinsel ilişki için gerekli olan sertleşmeyi sağlayamama ve/veya devam ettirememe olarak tanımlanır.
Yeterli bir sertleşme için psikolojik, hormonal, nörolojik, damarsal ve organsal (penis) etkenlerin sağlıklı çalışması gereklidir.
Bunları açarsak:
A.Psikolojik Nedenler: Stres, depresyon, kaygı, ümitsizlik.
B.Honrmonal Nedenler: Beyinden cinsel uyarıcı hormonlar, testisden erkeklik hormonu (testeteron), tiroid hormonları, bazı tümör cinslerinden üretilen hormonlar (prolaktin) sertleşmeyi etkilemektir.
C- Nörolojik Nedenler: Beyin, omurilik, penis sinirlerindeki değişik nedenlere bağlı sorunlar (tümörler, ameliyatlar, omurilik yaralanmaları, diyabet, yoğun alkol tüketimi v.b.)
D.Damarsal Nedenler: Peniste damar sertleşmesi ve kan kaçakları (diyabet, hipertansiyon, yüksek kolestrol v.b.)
E.Organsal Nedenleri Peniste yapısal bozukluklar (eğrilik, açılanma, sert plaklar v.s.)
F.Diğer Nedenler: Kalp, tansiyon,mide ve sinir ilaçları, hormon ilaçları kullanımı,yoğun alkol tüketimi, böbrek haslalıkları (böbrek yetmezliği, diyaliz), karaciğer hastalıkları (siroz).

İktidarsızlık tedavisi:
Sertleşme sorunlarına yol açan yukardaki nedenlerin ortaya konması ile, nedene yönelik tedavi şansı günümüzde mevcuttur. Bu tedavi yöntemleri arasında:
1.İaçlar; Ağızdan kullanılan ilaçlar (uyanalar, yohimbin. viagra v.b.), penise uygulanan enjeksiyonlar (intrakavernöz enjeksiyon), penis İçine sıkıları ilaçlar.
2. Penis Protezleri: "Mutluluk Çubuğu" olarak bilinmektedir ve çok değişik çeşitleri vardır. Penise sertlik vererek cinsel ilişkiyi olası hale getirirler ve hayli kullanışlıdırlar.
3.Damar Cerrahisi: Penis damarlarının tamir ve canlandırılması amaçlı ameliyatlardır.
4.Vakum Cihazları: İlişki öncesi uygulama ile peniste sertleşmeye yardıma olurlar.
5.Psikoterapi: Cinsel hayattan olan beklentilerin saptanması, eşlerin uyumlarının sağlanması, cinsel davranış eğitimleri ve cinselliğe ait bilgilerin gözden geçirilmesine yönelik desteklerdir.

Unutmayalım ki hayatımızda cinsellik, nefes alma, yemek yeme kadar doğal ve temel bir unsurdur ve mutlu bir hayatın bütünleytcisidir. Lütfen Çekinmeyin doktorunuza danışın.

0 yorum: