Sağlıklı Beslenme için 10 Altın Kural

23 Mart 2009 Pazartesi

1. Güne Kahvaltı Ederek Başlayınız.
UZUN GEÇEN UYKU SÜRESİNİN ARDINDAN GÜNE İYİ BİR KAHVALTIYLA BAŞLAYARAK BOŞALMIŞ OLAN BENZİN DEPONUZU DOLDURUNUZ.
Tam buğday unlu ekmekten yapılmış bir tost, yoğurt, meyva, müsli, sütlü yulaf ezmesi veya diyetisyeninizin önerdikleri iyi bir kahvaltı menusudur.

2. Hareketinizi Arttırınız.
Günlük fiziksel aktiviteleriniz arasına 30 dk. egzersiz için vakit ayırmak hiç de zor değildir. Televizyon izlerken veya ev ödevlerinizi yaparken her saat başı 10 dk. ayırıp egzersiz yapabilirsiniz. Arkadaşınızı görmeye giderken dolmuş veya taksi kullanmak yerine belli bir mesafeyi yürüyerek tamamlayabilir, bisikletle ya da koşarak gidebilirsiniz. Asansör kullanmak yerine merdivenleri çıkabilirsiniz.

3. Ara Öğünleri Sakın Atlamayınız.
ARA ÖĞÜNLER BOŞALMAKTA OLAN DEPOYU TEKRAR DOLDURMAK İÇİN ÇOK ÖNEMLİDİR. Değişik besin gruplarından değişik besinleri seçebilirsiniz. Bir bardak yarım yağlı süt ve bir iki kraker, bir elma, yulaf ezmesi veya bir küçük meyveli yoğurt sağlıklı bir seçim olur. Ara sıra kek, cips ve çikolata da yiyebilirsiniz.

4. Besin Seçimlerinizi Dengeleyiniz - Sürekli Aynı Besini Tüketmeyiniz.
Eğer hamburger, patates kızartması ve dondurmadan vazgeçemiyorsanız, bu besinleri hangi sıklıkla yediğinizi kontrol ediniz. Çünkü bedeninizin protein, karbonhidrat, yağ ve çeşitli vitamin ve mineralleri, Vit A-C, demir ve kalsiyum gibi çeşitli yiyeceklerden almaya ihtiyacı vardır.

5. Arkadaşınız ve Ailenizle Uyum İçinde Olunuz.
Arkadaş veya aileyle yapılabilecek grup aktiviteleri çok eğlenceli olabilir. Arkadaşlarınızı; hafta sonları sizinle birlikte grup egzersizi yapmak için teşvik ediniz. Bunlar bisiklete binmek, basketbol, voleybol
olabilir.

6. Daha Fazla Kepekli Besin, Meyve ve Sebze Tüketiniz.
Bu besinler size enerji vermekle birlikte vitamin, mineral ve posa da içerirler. Tam buğday unlu ekmeği beyaz ekmeğe tercih ediniz. Makarna-kepekli pirinç
tahıl grubuna girer.

7. Okuldaki Veya Çevrenizdeki Fiziksel Aktivitelere Katılınız.
HER NASILSA OKULDA VE ÇEVRENİZDE UYGULANMAKTA OLAN FİZİKSEL AKTİVİTELERE KATILINIZ. FOLKLOR, GRUP AKTİVİTELERİ
OLABİLİR.
Bu egzersizler hem okul başarınızı hem de iş başarılarınızı arttırır ve bedeninizin daha iyi görünmesini sağlar.

8. Besinler İyi Ya da Kötü Değildir.
Sağlıklı beslenmeyi organize etmek yap-boz oynamaya benzer. Her yiyecek farklı özellikler taşır. Bazı besinler daha çok yağ, şeker veya tuz içerebilirler. Ya da bazılarında vitamin veya posa yoktur. Diyeti iyi ya da kötü yapan bu besinleri nasıl seçtiğinizdir. Seçimdeki denge çok önemlidir. Örneğin; yağlı gıdalardan oluşan bir menüyü öğle yemeğinde tüketmeye özen gösterip diğer öğünleri daha hafif geçirebilirsiniz. Ancak size önerilen miktarda kalmaya dikkat ediniz. Eğer iki dilim pizza önerildiyse üçüncü dilimden kaçınınız.

9. Sağlıklı Beslenme ve Fiziksel Aktiviteleri Eğlence Haline Getiriniz.
SAĞLIKLI BESİNLERİ SEÇİP SİZE UYGUN FİZİKSEL AKTİVİTELERİ YAPMAYI BİR MACERA HALİNE GETİREBİLİRSİNİZ. Yeni besinler kadar, yeni fiziksel aktiviteler deneyebilirsiniz, inanın daha güçlü olduğunuzu, daha iyi göründüğünüzü ve kendinizi daha iyi hissettiğinizi anlarsınız. Yaşamınızda iyi amaçlarınız olsun ve bunlardan asla vazgeçmeyin.

10. Uyku Saatlerine Dikkat Ediniz.
Vücudumuzda hormonların doğru çalışması için uyku saatlerimize özen göstermeliyiz. En erken 07:00 gibi kalkıp en geç 23:30'da yatmalıyız. Geç uyanacak olursak sindirim sistemimiz iyi çalışmaz ve depresyon hormonları devreye girdiği için kendimizi kötü hissederiz.

0 yorum: